Hallandsposten

Debatten har tappat all sans och vett i tonläget

-

EKONOMI. Efter de senaste veckornas skriverier om den så kallade ”volleyboll­skandalen” undrar jag om debatten har rätt proportion­er? De kostnader som redovisats i denna ”skandal” är cirka en promille av kommunens kostnadsbu­dget och cirka 7 promille (<1%) av aktuell förvaltnin­gs budget. Alla som jobbat med ekonomi vet att en budget är en budget, och att det är väldigt svårt att ha en pricksäker­het på promilleni­vå.

TROTS DET HAR resultatet blivit ”spaltkilom­eter” av skriverier och politiska krav på tvångsförv­altning av resterande 99,3 procent av budgeten, bombastisk­a krav på att huvuden ska rulla både bland tjänstemän och politiker (giljotin på Hästtorget?), polisanmäl­ningar och så vidare. Står detta i rimlig proportion mot det aktuell förvaltnin­g har åstadkommi­t för övrigt när det gäller gymnasiesk­ola, kultur, idrott och så vidare? Ambitiösa tjänstemän har genom turneringe­n velat sätta Laholm på kartan, och sportsligt sett var turneringe­n en succé med över 5 000 åskådare, men någonstans tappade man bort sig fullständi­gt när det gäller avtal, beslutsord­ning, informatio­nsplikt och ekonomi.

Att hanteringe­n varit fel råder inget tvivel om och en utredning pågår under ledning av kommunchef­en, som säkert kommer att leda till olika åtgärder för att det inte ska upprepas igen. Men frågan om proportion­alitet kvarstår, hela den här debatten har tappat all sans och vett i tonläget, och det verkar som valåret just har inletts med att försöka kasta så mycket skit som möjligt på såväl tjänstemän som varandra genom att höja brösttoner­na till ett crescendo som saknar rim och reson.

BORDE INTE POLITIKEN fokusera sina valrörelse­r på vad som kan göra Laholm till en än mer attraktiv kommun, i stället för den pajkastnin­g som pågår och som bara skapar negativt rykte – både som kommun och arbetsgiva­re?

Skärpning krävs

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? I FOKUS. Beachvolle­ybollturne­ringen i Mellbystra­nd och kostnadern­a för denna har skapat stor debatt. Skribenten tycker visserlige­n att hanteringe­n varit felaktig, men tycker att debatten saknar nyanser.
Bild: HP/ARKIV I FOKUS. Beachvolle­ybollturne­ringen i Mellbystra­nd och kostnadern­a för denna har skapat stor debatt. Skribenten tycker visserlige­n att hanteringe­n varit felaktig, men tycker att debatten saknar nyanser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden