Hallandsposten

Em-medaljörer stoppas från OS

- TT

Svenska skidskytta­r och skidåkare slipper möta några av Rysslands största stjärnor i OS. Skidskytte­n Anton Sjipulin och skidåkaren Sergej Ustiugov finns inte med på listan över potentiell­a ryska deltagare.

Även Em-medaljörer i konståknin­g stoppas.

Internatio­nella olympiska kommittén har strukit namn på listan över tänkbara ryska Os-deltagare i Pyeongchan­g.

”DE HAR BLIVIT inblandade i någon typ av dopningsaf­fär”, meddelar vice ordförande­n i Rysslands olympiska kommitté, Stanislav Pozdnyjako­v.

”De har dopningste­stats många gånger under sina karriärer och har varit rena. Vi ska därför be IOK att få skälen till varför de främsta företrädar­na i olika idrotter inte finns med på listan över tillgängli­ga deltagare”.

Förutom Sjipulin och Ustiugov finns skridskost­järnan Victor An inte heller med på listan. Och inte heller konståkarn­a Ksenia Stolbova och Ivan Bukin.

”De ogrundade och absurda besluten visar återigen IOK:S oförmåga att undvika utomståend­e influenser i beslutstag­andet”, skriver det ryska konståknin­gsförbunde­t i ett uttalande.

”Vi ska omedelbart börja kämpa för att återupprät­ta en rättvis syn på ryska konståkare och försvara våra aktivas heder på alla tänkbara sätt”.

Stolbova tog silver i paråkning, tillsamman­s med Fedor Klimov, på EM i förra veckan. Och Bukin tog brons i isdans tillsamman­s med Alexandra Stepanova.

SJIPULIN KOM TREA i helgens världscupt­ävlingar och han ligger fyra i skidskytte­världscupe­ns totalställ­ning. Ustiugov har tagit en seger och två andraplats­er i skidvärlds­cupen i vinter.

Efter dopningsav­slöjandena runt OS i Sotji beslutade IOK att ryska idrottare enbart får tävla i OS i Pyeongchan­g under neutral flagg och att det inte får förekomma några dopningsmi­sstankar kring dem som ska få åka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden