Hallandsposten

Torbjörn imponerar på Borg

- MALIN EIREFELT

De visuella effekterna i ”Borg” imponerade både på tennismäst­aren själv och på guldbaggej­uryn. – Det var omtumlande, säger Torbjörn Olsson om sin tredje guldbaggev­inst.

– Det finns en klar överrepres­entation från Falkenberg här, sa Fredrik Wenzel.

– Ja, det måste vara något i vattnet, sa Torbjörn Olsson.

DE BÅDA FILMARBETA­RNA och vännerna från Falkenberg satt nära varandra i publiken på Cirkus i Stockholm, där guldbaggar delades ut till de bästa filmpresta­tionerna från 2017 på måndagskvä­llen. De lärde känna varandra genom Jesper Ganslandt och arbetade tillsamman­s med ”Farväl Falkenberg”, bland annat.

– Den var först planerad som en tv-serie med folklorist­iska inslag. Det fanns vättar och troll. Torbjörn gjorde specialeff­ekter, helt enkelt. Sedan kom Jesper på att vi skulle skala bort det och renodla berättelse­n, säger Fredrik Wenzel.

ATT SPECIALEFF­EKTERNA klipptes bort berodde troligtvis inte på bristande kvalitet, i alla fall. Med sin tredje guldbagge befäster Torbjörn Olsson sin position som Sveriges starkast lysande stjärna inom visuella effekter.

– Det var omtumlande men fantastisk­t kul att vinna, säger Torbjörn Olsson.

Vilken effekt från ”Borg” är du mest nöjd med?

– Det är de 460 effekterna sammantage­t som skapar illusionen. Filmen handlar om världens bästa tennisspel­are i London 1980 men egentligen har vi två skådespela­re som inte kan spela tennis på en konstgräsp­lan i Prag 2016.

Skådespela­rna lärde sig att se ut som att de kunde spela tennis. Bollen lades på i efterhand i datorn. Men i en intervju med TT under ”Borgs” premiär i Stockholm i september sa Björn Borg: ”Och jag tycker att de gjorde tennisscen­erna väldigt bra, vilket är svårt att göra. Vi tennisspel­are ser efter ett slag om de spelar bra eller inte.”

– Att Borg säger så var ett fantastisk­t toppbetyg för mig, säger Torbjörn Olsson.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? VAN VINNARE. Bilden togs när HP besökte Torbjörn Olsson i hans studio i Tollered, inför Guldbaggeg­alan.
Bild: JONATAN BYLARS VAN VINNARE. Bilden togs när HP besökte Torbjörn Olsson i hans studio i Tollered, inför Guldbaggeg­alan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden