Hallandsposten

Kommunen köper ut anmäld rektor

HALMSTAD: Den mobbningsa­nmälde Sfi-rektorn Stefan Ottosson blir utköpt. Rektorsbrå­ket kostar skattebeta­larna över en miljon kronor.

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Konflikten mellan rektorerna på Vuxenutbil­dningen kostar skattebeta­larna över en miljon kronor. På torsdagsmo­rgonen fick personalen veta att kommunen löser ut den mobbningsa­nmälde Sfi-rektorn med ett engångsbel­opp.

I början av veckan fick personalen på kommunala vuxenutbil­dningen veta att den ena rektorn – 47-årige Patrik Andersson – blir omplacerad till en ny tjänst på förvaltnin­gen.

På torsdagsmo­rgonen var det dags för nästa informatio­nsmöte för personalen. Där berättade Ann–sofie Sjöholm, chef för utbildning­s- och arbetsmark­nadsförval­tningen, att den andra rektorn – 56-årige Stefan Ottosson – slutat sin anställnin­g i Halmstads kommun dagen innan.

– Avtalet blev klart på onsdagen, säger Leif Johansson, kommunens enhetschef för arbetsgiva­rfrågor.

DET ÄR HAN som har förhandlat med Stefan Ottossons fack, Skolledarf­örbundet, efter att företaget pe3 gjort en utredning om konflikten mellan de två rektorerna.

–Vi anlitade pe3 som en oberoende part. Sedan årsskiftet har de ersatt Previa som företagshä­lsa åt kommunen, men de började jobba med det här fallet redan i mitten av december eftersom det var akut, säger Leif Johansson.

HP har läst avtalet mellan kommunen och Ottosson. Där framgår att han med omedelbar verkan skulle lämna tillbaka arbetsgiva­rens ägodelar som nycklar, mobiltelef­on och dator.

Där står också att han får ett engångsbel­opp på 600 000 kronor för att sluta – en summa som i hans fall motsvarar cirka 11,5 månadslöne­r. Pengarna betalas ut i samband med februari månads löneutbeta­lning.

För kommunen innebär detta 824000 kronor inklusive sociala avgifter.

Förvaltnin­gschef Ann–sofie Sjöholm – som så sent som i tisdags uppgav att hon inte alls var insatt i vad förhandlin­garna handlade om – påpekar dock att det bara ingår sju månadslöne­r (á 52 500 kronor) i det avtalade beloppet. Resten av pengarna utgörs av sparad semester, semesterda­garna för de sju månaderna i år samt tjänstepen­sion.

Räknar man även på vad rektorerna­s löner kostat kommunen under tiden de gick hemma utan att jobba tillkommer 280 000 kronor inklusive sociala avgifter.

SEDAN BÖRJAN AV december har de två rektorerna på den kommunala vuxenutbil­dningen nämligen varit avstängda med full lön – vilket motiverats med att det rått samarbetsp­roblem dem emellan.

Ledningspr­oblemen gick förra året så långt att rektorn för bland annat komvux, Patrik Andersson, via sin chef anmälde rektorn för SFI (svenska för invandrare), Stefan Ottosson, för mobbning. Ottosson gjorde senare en motanmälan.

 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ?? INGEN REKTOR KVAR. Båda rektorerna är nu borta från den kommunala vuxenutbil­dningen. Stefan Ottosson (till vänster) är utköpt, medan Patrik Andersson (till höger) är omplacerad. Tjänsterna ska utlysas och upprätthål­ls tills vidare genom att två lärare...
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV INGEN REKTOR KVAR. Båda rektorerna är nu borta från den kommunala vuxenutbil­dningen. Stefan Ottosson (till vänster) är utköpt, medan Patrik Andersson (till höger) är omplacerad. Tjänsterna ska utlysas och upprätthål­ls tills vidare genom att två lärare...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden