Hallandsposten

Polis: Bra val av ny chef

STOCKHOLM: NYE RIKSPOLISC­HEFEN BRINNER FÖR SITT JOBB

-

Anders Thornberg får tummen upp som ny rikspolisc­hef.

Han har varit patrullera­nde polis, spanare, utredare och Säpo-chef. Nu kan Anders Thornberg snart lägga titeln rikspolisc­hef till sitt cv. – Jag har sett yrket från insidan, från operativ nivå, från taktisk nivå, från strategisk nivå, säger Thornberg, som ersätter omdiskuter­ade Dan Eliasson.

Anders Thornberg säger att han tänkte efter ordentligt innan han tackade ja till jobbet.

–Men jag brinner för det här. Hela mitt liv har jag arbetat med att se till att det finns ordning och säkerhet i vårt land, att individer inte ska begå brott och att människor inte ska bli utsatta för brott, säger han.

Innan han uttalar sig om förändring­ar ska Thornberg lyssna.

– Jag kommer att prata med alla medarbetar­na inom polisen, jag kommer att prata med de fackliga organisati­onerna, jag kommer att sätta mig in i problemati­ken.

HAN VILL ”ingjuta lite mod i svensk polis och satsa på kärnverksa­mheten”.

Anders Thornberg instämmer med justitiemi­nister Morgan Johanssons (S) uppfattnin­g att tre typer av brottsligh­et är prioritera­de att bekämpa: den grova organisera­de brottsligh­eten med gängskjutn­ingar, sexualbrot­tsligheten som ökat och vardagsbro­ttslighete­n, med internatio­nella ligor som gör stöldräder mot vanliga människor. * Född 1959 i Halmstad.

* Blev färdig polis 1981, och jobbade därefter i Stockholms polisdistr­ikt, bland annat som ordningspo­lis på Södermalm.

* 1986 började han på Säkerhetsp­olisen (Säpo), och har där varit bland annat spanare, informatio­nschef och operativ chef. Han har också genomgått olika chefsutbil­dningar inom polisen och fått en chefsutbil­dning vid FBI i USA.

* 2012 blev han chef över Säpo. Tillträder som rikspolisc­hef den 15 februari. säger Mats Palmgren, polisområd­eschefen i Halland

Thornberg är övertygad om att polisen ska bli bättre i takt med att den får mer resurser.

MÅNGA VILLE HA en polis som högsta chef. Anders Thornberg anser att valet av honom innebär att man får en rikspolisc­hef som ”kan jobbet”.

– Jag har varit patrullera­nde polis, en gång i tiden. Jag har jobbat med gatulangni­ngsfrågan, jag har varit spanare, utredare, källdrivar­e, handläggar­e, kommunikat­ionschef, operativ chef och så vidare. Jag har sett yrket från insidan, från operativ nivå, från taktisk nivå, från strategisk nivå.

En gedigen polisbakgr­und, konstatera­r Morgan Johansson.

– Detta är första gången sedan omorganisa­tionen 1965 som vi har en rikspolisc­hef som är polis i botten. Vi behövde Anders Thornberg och han hade den kompetense­n, säger justitiemi­nistern.

En utmaning för polisen förmågan att klara upp brott, som under många år försämrats. Morgan Johansson säger att han om ett år väntar sig att polisen förbättrat utrednings­resultaten väsentligt.

– Vi såg en vändning förra året, när antalet redovisade utredninga­r till åklagare för första gången sedan 2009 ökade. Vi bör se en ännu tydligare ökning och också en som är ännu bredare, där man också ökar inom fler brottskate­gorier.

Den nye rikspolisc­hefen tillträder den 15 februari. Det är inte klart vem som blir ny chef på Säpo.

Säpo har varit i hetluften efter

 ??  ??
 ??  ?? REDO. Anders Thornberg slutar på Säpo och tar över som rikspolisc­hef. Thornberg
REDO. Anders Thornberg slutar på Säpo och tar över som rikspolisc­hef. Thornberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden