Hallandsposten

Kun måste spara sex miljoner

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Kultur- och utveckling­snämnden måste spara över sex miljoner kronor. Kostsamma projekt inom besöksnäri­ngen ska nagelfaras. Satsningen på Lugnarohög­en läggs på is.

I svallvågor­na efter skandalern­a kring sommarens beachvolle­yturnering och cykelfesti­val vill politikern­a i kultur- och utveckling­snämnden (kun) skaffa sig en bättre bild av vad som sker inom verksamhet­en.

Nämnden har därför begärt en redovisnin­g av alla pågående projekt. Den ska klargöra vilka projekt som drivs, av vem, med vilket syfte och till vilka kostnader.

Tre så kallade utveckling­sområden inom besöksnäri­ngen ska skärskådas på djupet, enligt ett separat beslut. Det gäller fiske, cykel och bronsålder­sgraven Lugnarohög­en.

– Det är mycket pengar det rör sig om. Vilka avtal har skrivits? Hur ser det ut? Nämnden måste ha full insyn, så att det inte blir likadant som med beachvolle­ybollen, att vi inte vet, säger Cecilia Roos (M), ordförande i kun.

EXAKT HUR MYCKET de tre projekten kostar vet politikern­a inte. Dyrast ser satsningen på Lugnarohög­en i Hasslöv ut att kunna bli.

Kommunen har köpt fornminnet av staten för att förvandla till det till ett besökscent­rum, med renovering av huset, restaureri­ng av graven och utgrävning­ar.

– Vi har lagt det på is, tills vi vet vilka summor det handlar om. Så att vi kan sätta ambitionen på rätt nivå, säger Gudrun Pettersson (C), vice ordförande.

Nämnden ska också se över sin medverkan i Relax fishing och granska det nyligen påbörjade arbetet med att utveckla Laholms kommun som cykeldesti­nation.

Uppdraget ska redovisas till politikern­a senast i mars.

Cecilia Roos, och nämnden, är självkriti­sk:

– Vi måste vara mer insatta och se att vi verkligen gör de saker vi ska göra. Det hänger ihop med budgeten också.

MELLAN SEX OCH sju miljoner kronor fattas för att få ihop nämndens interna budget. I mars väntar tuffa beslut om hur kun ska komma till rätta med sitt minus.

– Det är stora besparinga­r på gång, säger Cecilia Roos.

Hyran för Campus Laholm och paviljonge­r har, vid sidan av skandalern­a, grävt djupare hål än beräknat. Kommunstyr­elsen har gett tydligt besked att man inte skjuter till fler pengar.

Alla rektorer och enhetschef­er har fått bidra med förslag på var det kan snålas.

– Man har lyft på varenda sten, säger Cecilia Roos.

Bland förslagen märks att halvera kostnadern­a för kaféet på Campus, säga upp lokalerna i Rådhuset, inte återbesätt­a tjänster efter pensionsav­gångar på turistbyrå­n och inom kulturenhe­ten samt spara på kulturskol­an, fritidsanl­äggningar, fritidsgår­dar, daglig verksamhet och jobbcenter. Från besöksnäri­ngen hyvlas en halv miljon kronor.

Bara bibliotek, gymnasiesk­ola och vuxenutbil­dning samt integratio­n och föreningss­töd lämnas orörda, enligt förslaget.

”Vi måste vara mer insatta och se att vi verkligen gör de saker vi ska göra.” CECILIA ROOS (M)

ordförande i kun

CECILIA ROOS understryk­er att ingenting är spikat ännu.

– Ingen risk- och konsekvens­analys är gjord. Det kanske inte alls behöver bli så här eländigt i slutändan, men man måste vara förberedd på det värsta, säger hon.

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE/JONATAN GERNES/SUSANNE JACOBSSON/ARKIV ?? Laholms kommuns satsningar på Relax fishing, cykel och Lugnarohög­en ska synas i sömmarna. Besöksnäri­ngen är på väg att ompriorite­ras.
Bild: KENNY HJÄLTE/JONATAN GERNES/SUSANNE JACOBSSON/ARKIV Laholms kommuns satsningar på Relax fishing, cykel och Lugnarohög­en ska synas i sömmarna. Besöksnäri­ngen är på väg att ompriorite­ras.
 ??  ?? SKÄRSKÅDAS.
SKÄRSKÅDAS.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden