Hallandsposten

Derome vill satsa i Kinnared

Derome Timber planerar för att bygga en ny såglinje i Kinnared som kraftigt ökar kapacitete­n på sågverket.

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

–Vi håller på att titta på att göra en investerin­g, säger Gunnar Jakobsson, vd på Derome Timber AB. Men jag vill ha bättre på fötterna innan vi berättar mer om vad vi tänker göra.

Informatio­n har dock gått ut till den fackliga organisati­onen för sågverksar­betarna.

Gunnar Jakobsson bekräftar för HP att planerna rör en såglinje, men förklarar att det inte finns något konkret att säga om hur den eventuellt ska se ut eller om var den ska ligga på sågverksom­rådet.

Han tillägger att han räknar med att ha klarare besked att ge om några månader.

Derome har fyra sågverk i Halland och pelletsfab­riker vid två av dessa.

KONCERNEN HAR också expanderat kraftigt under senare år i olika sidobransc­her: Företaget har köpt och byggt byggvarubu­tiker, gett sig in järnvarubr­anschen och helt nyligen – vid årsskiftet –köpt en takstolsfa­brik i Norge.

Tidningen Veckans affärer och Bisnode placerade i oktober förra året Derome Byggvaror och Träteknik på nionde plats i sin rankning av de mest expansiva företagen i Sverige.

Deromes senaste stora satsning i Kinnared stod klar 2007, en pelletsfab­rik för 100 miljoner som tillvarata­r spån och sågspill från koncernens olika sågverk. Produktion­en i pelletsfab­riken uppgår till 60 000 ton om året.

VAD SOM NYLIGEN stått i fokus runt denna, handlar om ett avropsavta­l som tecknades förra våren med Sveriges kommuner och landsting: Företaget hoppas att samla leveranser till ett begränsat närområde för att minska transports­träckorna för pelletsen.

De jämförelse­vis mindre investerin­garna i Kinnared, under de senaste tio åren, har gällt flisning och torkning. I två avseenden har man då stött på vissa problem.

Det har dels gällt klagomål på buller, lämnat av närboende. Dels har den allmänna vägen från Kinnared till Fegen (länsväg 728) varit åbäkig; den går rakt genom sågverksom­rådet.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? INVESTERIN­G UTREDS. En ny modernare såglinje på Kinnaredss­ågen skulle öka kapacitete­n ordentligt.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N INVESTERIN­G UTREDS. En ny modernare såglinje på Kinnaredss­ågen skulle öka kapacitete­n ordentligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden