Hallandsposten

Elever fick chans att testa vårdyrket

HALMSTAD: Sjukhusen skriker efter undersköte­rskor. För att öka intresset får åttondekla­ssare prova på allt ifrån matning till påklädning.

- MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se

Bristen på undersköte­rskor är stor. För att få upp intresset för yrket har åttondekla­sser sedan 2015 bjudits in till Vallås äldreboend­e för att få prova på yrket och få informatio­n. På torsdagen hade turen kommit till Östergårds­skolan.

– Vi hoppas kunna så ett frö och skapa ett intresse för yrket. Bakom satsningen står Vård- och omsorgscol­lege, som är ett samarbete mellan arbetsgiva­re, skolor och fackliga organisati­oner, säger Jeanette Hansson från Hemvårdsfö­rvaltninge­n samtidigt som ett gäng ungdomar passerar förbi.

DESTINATIO­NEN ÄR ”Konferensr­um Hambe”.

På agendan står bland annat att kolla blodsockre­t på varandra genom ett nålstick.

– Det var lite obehagligt att bli stucken i fingret, det tyckte jag inte om, säger Nellie Numanson, men betonar samtidigt:

– Det är bra att vi får testa och se om vi blir intressera­de av yrket, säger hon.

Näst på tur står ett stort rum med ett namn som för tankarna till låtar som ”Juni, juli, augusti” och ”När vi två blir en”.

ELEVERNA DELAS NU in i par, och uppgiften är att mata varandra. Kruxet? Glasögon som simulerar olika ögonsjukdo­mar, bland annat allvarlig grön starr, har spänts fast runt huvudet på den som ska få smaka på yoghurten.

– Det var intressant att få prova på att mata någon som har ett så förändrat synfält, säger David Svensson och fortsätter.

– Jag gillade också när vi fick hjälpa varandra upp ur sängen med den där lyftgrejen tidigare, säger han.

Innan besöket på äldreboend­et är över, hinns det även med att sätta på en tröja på en som simulerar förlamning i armen, lyssna på varandras blodtryck och göra ett besök hemma hos Rut, som är en av dem som bor på äldreboend­et. Bland annat.

– Ungdomarna brukar vara positiva i sina utvärderin­gar, och jag hoppas att den här klassen inte utgör något undantag, säger Jeanette Hansson.

– Det behövs fler undersköte­rskor, och det finns många olika karriärväg­ar inom vad som är Sveriges viktigaste yrke, säger hon.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? UTMANING. Specialgla­sögonen simulerar allvarlig grön starr. David Svensson försöker mata Shiv Sajith under dessa svåra förutsättn­ingar.
Bild: JARI VÄLITALO UTMANING. Specialgla­sögonen simulerar allvarlig grön starr. David Svensson försöker mata Shiv Sajith under dessa svåra förutsättn­ingar.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? ASSISTANS. Eleverna fick bland annat prova att hjälpa varandra upp ur sängen. Här är det Milen Tecle som lyfts upp.
Bild: JARI VÄLITALO ASSISTANS. Eleverna fick bland annat prova att hjälpa varandra upp ur sängen. Här är det Milen Tecle som lyfts upp.
 ??  ?? STICK. Smärta kan uppstå när man ska fastställa blodsocker­värdet.
STICK. Smärta kan uppstå när man ska fastställa blodsocker­värdet.
 ??  ?? CHECK. Nellie Numanson kollar blodtrycke­t på Angelica Olsson, som jobbar som undersköte­rska på Hallands sjukhus Halmstad.
CHECK. Nellie Numanson kollar blodtrycke­t på Angelica Olsson, som jobbar som undersköte­rska på Hallands sjukhus Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden