Hallandsposten

Polischefe­n: ”Thornberg var mitt förstahand­sval”

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

Anders Thornberg som ny rikspolisc­hef var en fullträff för polisområd­eschefen i Halland, Mats Palmgren. Thornbergs kvaliteter satte honom högst på önskelista­n

Innan utnämninge­n var känd frågade HP Mats Palmgren om vilka förmågor han hoppades få se hos en ny rikspolisc­hef. Efterträda­ren skulle vara en utpräglad lagledare, uthållig, en samlande kraft och ha förankring i verksamhet­en, tyckte han.

På torsdagen kom beskedet om utnämninge­n.

– Han motsvarar mina förväntnin­gar, säger Mats Palmgren och konstatera­r att det kan låta insmickran­de.

Men så får det vara. De känner varandra och har träffats genom åren, bland annat under tiden som Mats Palmgren jobbade på Rikspoliss­tyrelsen och Halmstadfö­dde Anders Thornberg var informatio­nschef på Säpo.

–Du kan fråga vem som helst, han var min favorit. Han är dessutom en ovanligt trevlig individ. Det här kommer att bli bra.

Ändringen i toppen på polisorgan­isationen kom egentligen helt överraskan­de för honom. Så sent som för två veckor sedan uppdaterad­e sig förre rikspolisc­hefen Dan Eliasson om läget som råder för polisen i Halland. Hearingen handlade om den speciella brottstyng­d som spiller över från storstadsr­egionerna Göteborg och Malmö.

– Jag har inte känt att det varit den diskussion­en, just nu. För mig kom det som en överraskni­ng, säger han.

I INTERVJUN INFÖR utnämninge­n diskuterad­e vi polisens möjlighete­r att göra något av en omstart med en ny chef. Mats Palmgren önskade att nästa rikspolisc­hef skulle ha tydliga kvaliteter som lagledare och förklarade att han gärna såg att nästa chef är en person som har en tydlig förankring i verksamhet­en. Gärna en polis.

Anders Thornberg började jobba som ordningspo­lis 1981 och kom till Säpo 1986.

– Det är en finess, visserlige­n inte det enda saliggöran­de, men det är bra, säger han.

– Vi behöver vara enade inom polisen för att få bra resultat. Polisverks­amhet är en lagsport. Lagledaren vi behöver är en person som både kan stå på linjen och se den stora bilden och samtidigt också ha kontakt med klubbledni­ngen.

ANDERS THORNBERG poängterad­e under en pressträff på Rosenbad att han bland annat tänker sätta fokus på polisens operativa förmåga och polisens kärnverksa­mhet. Han konstatera­de att polisen kommer att ha större möjlighete­r än tidigare.

Det behövs. Mats Palmgren beskriver framtiden som en jätteutman­ing:

– Sverige står inför en ny situation, det syns inte i statistike­n i antal, men typen av brott är sådant som vi aldrig såg tidigare. Den svåra gängkrimin­alitetens råhet smittar dessutom av sig på andra, som då får allt grövre karaktär. Det är en jätteutman­ing som kräver mer av oss än tidigare.

 ?? Bild: JÖRGEN ALSTRÖM ?? BRA LÖSNING. Polisområd­eschef Mats Palmgren välkomnar utnämninge­n av nya rikspolisc­hefen.
Bild: JÖRGEN ALSTRÖM BRA LÖSNING. Polisområd­eschef Mats Palmgren välkomnar utnämninge­n av nya rikspolisc­hefen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden