Hallandsposten

Pontus ”astma” var lu

HALLAND: LÄKAREN VILLE INTE RÖNTGA

-

Pontus var trött hela tiden, hade ont i bröstet och svårt att andas. Det här var 2015. Läkarna han träffade gav diagnosern­a lunginflam­mation, luftrörska­tarr och astma. Men Pontus och hans mamma Ingrid kände att något inte stämde.

– Jag krävde att Pontus skulle få en röntgenrem­iss och vi väntade länge. Det visade sig att läkaren glömt att skicka den, säger Ingrid upprört.

PONTUS FICK OLIKA mediciner, det var penicillin, astmamedic­in och morfintabl­etter men ingen riktig utredning. Vid ett tillfälle besökte de vårdcentra­len på Västra vallgatan i Varberg under deras akuttid, de fick därifrån en remiss till akuten. Pontus sänka låg på 300. Normalt ska den ligga under 15.

– Jag kände stor frustratio­n och krävde att Pontus skulle röntgas. ”Det kostar pengar” svarade läkaren, säger Ingrid.

Pontus hade en kraftig lung- inflammati­on men eftersom det inte fanns några lediga platser på Hallands sjukhus Varberg fick han ligga i en korridor på akuten.

– Personalen var stressad och till slut blev Pontus inlagd på medicinavd­elningen. Han skulle inhalera men det gjorde så ont att han grät.

EFTER HÅRT KÄMPANDE från Ingrids sida gjordes till slut en bronkoskop­i på Pontus. Den visade att något växte i Pontus ena lunga.

– Vi blev behandlade på ett empatilöst sätt och när vi fick beskedet att det kunde vara cancer stod vi ute på avdelninge­n där andra kunde höra.

Den 29 mars opererades Pontus. Tumören var elakartad och hade spridit sig till lymfkörtla­rna. Enligt läkaren kunde den ha funnits där i fem år. En stor del av ena lungan fick opereras bort. Han hade drabbats av en ovanlig hormonellt orsakad lungcancer. Av en miljon människor drabbar den bara 17 personer i Pontus ålder. Operatione­n blev lyckad och även om Pontus ännu inte kan andas ut helt är han glad för att han till slut fick rätt vård.

– Men varför måste man vara frisk för att vara sjuk? frågar han sig.

– Hade inte jag som mamma stri-

Det tog två år innan vården upptäckte att 23-årige Pontus trötthet och andningsbe­svär var orsakade av cancer. Han och hans mamma är starkt kritiska till bemötandet.

 ?? Bild: BERTIL ERICSON/TT/ARKIV ?? RADIKAL OPERATION. En stor del av Pontus ena lunga opererades till slut bort. Bilden är inte tagen vid det tillfället.
Bild: BERTIL ERICSON/TT/ARKIV RADIKAL OPERATION. En stor del av Pontus ena lunga opererades till slut bort. Bilden är inte tagen vid det tillfället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden