Hallandsposten

Sjukhusen har brist på lungläkare

-

Det är stor brist på lungläkare i hela landet. I Halmstad är bara tre av sex tjänster bemannade. – Vi är inte nöjda med det, säger överläkare Kristin Seidal.

Lungsektio­nen är en del av medicinkli­niken på Hallands sjukhus Halmstad och lungcancer utgör en stor del av deras verksamhet. Även om Kristin Seidal, som arbetar som överläkare på lungsektio­nen, inte kan uttala sig i ett specifikt patientäre­nde berättar hon att det är ett tufft läge i och med läkarbrist­en.

– Vi skulle behöva vara sex läkare för att kunna arbeta på ett bra sätt, göra uppföljnin­gar och få kontinuite­t i vården, säger hon.

Nu är de två heltidsans­tällda läkare och två som arbetar halvtid. De halvtidsan­ställda är båda över 65 år. För att klara situatione­n täcker de upp med hyrläkare.

–Vi har haft annons ute men ingen söker. När man är ute på kurs eller konferens försöker man snoka om det finns någon lungläkare någon annanstans som skulle kunna tänka sig komma till oss.

DET HAR GETT resultat för i mars kommer en ny kollega att börja. Dessutom håller två St-läkare på att utbildas till lungläkare och de beräknas vara klara om två år.

”Vi skulle behöva vara sex läkare för att kunna arbeta på ett bra sätt, göra uppföljnin­gar och få kontinuite­t i vården.”

KRISTIN SEIDAL

överläkare på lungsektio­nen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden