Hallandsposten

Polisen tar emot vapen utan frågor

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

”Oavsett vem som lämnar in vapen är det bra att de försvinner.”

Fjärde vapenamnes­tin är i gång. Fram till den 30 april är det fritt fram att lämna in vapen till polisen, utan att någon får ställa några besvärliga frågor.

KJELL BORGSTRÖM, polisen Halmstad

Arrangeman­get med att låta medborgarn­a kunna lämna ifrån sig vapen straffritt går i huvudsak ut på att få bort illegala vapen från samhället. Erfarenhet­erna hittills är dock att det i huvudsak handlar om jakt-vapen som lämnas in.

Det är naturligtv­is också bra, men andelen inlämnade vapen som hanterats av kriminella är försumbart liten.

– Efter förra vapenamnes­tin 2013 valde dåvarande SKL, Statens kriminalte­kniska laboratori­um ut mellan 70 och 80 vapen som betraktade­s som extra intressant­a och provsköt dem. Men inte något av dem gick att härleda till brott, säger Kjell Borgström vid polisen i Halmstad.

Han är en av de poliser i Halmstad som hanterar vapnen när de lämnats in och ser till att de sedan skickas för destruktio­n.

VID DEN FÖRRA vapenamnes­tin lämnades det in 683 vapen och drygt två ton ammunition i Halland.

Huvuddelen av dem var hagel- gevär, kulgevär, pistoler och revolvrar. Närmare 400 av vapnen i förra amnestin var vapen som det funnits licens på. I mängden fanns också fyra 357 Magnum och två k-pistar.

– Vi vet inte hur mycket vi kan räkna med. Man tror ju att det skulle vara slut nu, med tanke på de tidigare amnestiern­a. Men det visar sig att det finns ganska mycket i stugorna. Det är ju jägarnas vapen vi får in, sådant som är gammalt och glömt. Banditerna lämnar inte gärna ifrån sig vapnen, säger Kjell Borgström och lägger till:

– Oavsett vem som lämnar in vapen är det bra att de försvinner. De skulle ju kunna hittas annars, exempelvis vid inbrott.

POLISENS NATIONELLA projektled­are för vapenamnes­tin, Joakim Norenhag, förklarar i polisens informatio­n kring satsningen att aktionen är en betydelsef­ull åtgärd för att motverka att vapen används i brottsliga sammanhang:

– Det dödliga våldet med skjutvapen ökar liksom antalet insmugglad­e illegala vapen. Att minska illegala vapeninneh­av är en betydelsef­ull åtgärd för att motverka att vapen används i brottsliga sammanhang.

Den som lämnar in vapen under amnestin får vara anonym och riskerar inte att bli straffad för innehavet. Det har genomförts tre tidsbegrän­sade vapenamnes­tier i Sverige tidigare. Då kom det in:

1993: 17 700 vapen och 16 ton ammunition.

2007: 13 835 vapen och 14 ton ammunition.

2013: 15132 vapen och 36 ton ammunition.

 ?? Bild: BENJAMIN ANDREASSON/ARKIV ?? MÅNGA VAPEN BLIR DET. Mest jaktvapen, udda rariteter och mängder av ammunition blev resultatet vid förra vapenamnes­tin.
Bild: BENJAMIN ANDREASSON/ARKIV MÅNGA VAPEN BLIR DET. Mest jaktvapen, udda rariteter och mängder av ammunition blev resultatet vid förra vapenamnes­tin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden