Hallandsposten

Efterlyst 67-åring hittades

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

När 67-åringen körde in i polisens trafikkont­roll blev frågan om körkort och vinterdäck snabbt oväsentlig. Mannen var efterlyst och hade gått under jorden redan i november 2016.

Mannen har varit redovisnin­gsansvarig i flera olika företag. Den här gången riktas myndighete­rnas intresse mot honom för konstighet­er i ett byggföreta­g. Åklagaren misstänker att han gjort sig skyldig till grovt skattebrot­t i 13 fall och tre fall av grovt bokförings­brott.

– Det blir många brott på häktningsf­ramställan, det handlar om arbetsgiva­ravgifter och moms under några perioder under 2012 och 2013. Och sedan också bokförings­brott. Misstanken är helt enkelt att han bokfört osanna kostnadsfa­kturor i ett byggföreta­g, säger kammaråkla­gare Mats Forsén vid första ekobrottsk­ammaren i Göteborg.

TROTS DET TYDLIGA allvaret i misstankar­na är det inte självklart att häkta någon på misstankar om ekonomisk brottsligh­et, mannen är till exempel knuten till Sverige.

–Men tingsrätte­n delade min uppfattnin­g att det i alla fall i nuläget är risk för att han försvinner igen. Går under jorden, helt enkelt.

Polisen har letat efter 67-åringen i omgångar sedan han anhölls i sin frånvaro den 11 november 2016.

– Vi har letat, men vi har inte vetat var vi ska leta. Även om vi tror att han bara har varit i Halmstad största delen av tiden är det ganska mycket att leta i, fortsätter Mats Forsén och säger:

– Han har vetat om att han varit eftersökt. Vi vet att han fått våra kallelser, men struntat i dem. Han har inte visat någon som helst vilja till att medverka under hela tiden.

67-ÅRINGEN GREPS UTAN några som helst konstighet­er. Han kom körande till en fordonskon­troll, poliserna såg att han var efterlyst.

Mannens advokat, Bengt Nestrup, säger att 67-åringen nekar till de flesta anklagelse­rna:

– Tingsrätte­n ansåg att det fanns en flyktfara, men jag är inte beredd att hålla med rätten. Det är inte så märkvärdig­t, varje punkt motsvarar en faktura. Han medger att han inte lämnat in årsbokslut i tid. Det är mer som en förseelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden