Hallandsposten

Feministis­k folkbildni­ng i Unnaryd

I onsdags kväll besökte Gudrun Schyman, partiledar­e för Feministis­kt initiativ, Unnaryd. Där delade hon med sig av kunskap som hon samlat på sig under många år i politiken. På schemat stod feministis­k folkbildni­ng.

- CARL POTVIN JOHANSSON hylte@hallandspo­sten.se

Besöket i Unnaryd var en del av Schymans så kallade ”homeparty”-turné, där hon åker runt i landet och föreläser om jämställdh­et och antidiskri­minering.

– Jag känner inte till Hylte så mycket, men jag vet att det finns ett stort pappersbru­k här och jag har förstått att de är en stor arbetsgiva­re som dock har varit ännu större, säger Schyman som dagarna före föreläste i Kungälv, Gullspång och Degerfors.

– I morgon blir det Jönköping, så jag hinner tyvärr inte se så mycket av Hylte eftersom det var mörkt när jag kom.

Någon av det 50-tal åhörare i församling­shemmet påpekar att Schyman faktiskt har besökt Hylte tidigare, när hon nämner att det är hennes första besök i kommunen. Då var det i egenskap av ledare för Vänsterpar­tiet.

UNDER KVÄLLEN undviker Schyman att prata om sitt eget partis politik.

Hon målar i stället upp en bild av svensk partipolit­ik med ganska breda drag och låter ledfrågan; hur kommer det sig att vi inte har jämställdh­et i Sverige, föra resonemang­et framåt.

– Vi lever i en demokrati och alla vill ha jämställdh­et och ingen diskrimine­ring. Men varför har vi inte det? frågar hon retoriskt och instruerar åhörarna att anteckna.

För att besvara frågan dissekerar hon sedan samhällets olika beståndsde­lar på sin whiteboard­tavla, i ett raskt tempo och med viss humorpräge­l.

– Det räcker inte att trycka på likeknappe­n på Facebook, man måste organisera sig, avslutar Schyman.

DET FÖLJDE SEN en diskussion om huruvida ett uppstartan­de av Feministis­kt initiativ i Hylte kommun skulle ”stjäla” röster från Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et. Schyman är övertygad om att så inte är fallet. Men varken Lisa Mogren (V) eller Bo Wahlén (V), som fanns bland åhörarna, höll med.

– Vi har två procents spärr i kommunen och om man ser till förra valet hade vi fallit ur om vi hade tappat cirka 15 röster. Om Miljöparti­et hade tappat cirka 35 röster hade de fallit ur. Då hade inte heller Framtid Hylte funnits, då mandaten varit för få. Så visst finns det en fara med det, när det är så här små marginaler, säger Bo Wahlén.

 ?? Bild: CARL POTVIN JOHANSSON ?? WHITEBOARD. ”Det blev lite rörigt, men nu är det rätt så klart”, sade Gudrun Schyman (FI) och skrattade åt sina skisser.
Bild: CARL POTVIN JOHANSSON WHITEBOARD. ”Det blev lite rörigt, men nu är det rätt så klart”, sade Gudrun Schyman (FI) och skrattade åt sina skisser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden