Hallandsposten

Sänkt skatt ger arbetarna mer i plånboken

-

För att minska klassklyft­orna behöver man inte sänka någon annans prestation eller lön, skriver tre företrädar­e för Moderata ungdomsför­bundet. Svar till Tania Bengtsson, HP 24/1

DEBATT 2/2. Halmstads kommun står i ord och handling för jämställdh­et. Tania Bengtssons debattarti­kel kring löneklyfto­rna är allt annat än korrekt. Den största klassklyft­an är mellan de som har jobb och de som inte har jobb, inte mellan lönerna på olika positioner på en arbetsplat­s.

Vänsterns häxjakt på Halmstads kommuns chefer är oacceptabe­l. Att högsta chefen för Hem har en lön på 120 000 kronor är fullt rimligt, det arbete och det övergripan­de ansvar hon har för över 240 medarbetar­e måste ställas i förhålland­e till lönen hon får. Hårt arbete och personliga investerin­gar bör alltid löna sig.

DET ÄR MISSVISAND­E att Tania Bengtsson använder bruttolöne­n då en svindlande stor del av chefens lön försvinner efter skatt. Efter arbetsgiva­ravgift,

Om man verkligen vill öka låginkomst­tagares löner bör man öka incitament­en för att arbeta och få folk att sträva efter löneökning­ar.

kommunalsk­att, statlig inkomstska­tt, moms och punktskatt­er försvinner mer än 66 000 kronor till skatt per månad. Alliansens jobbskatte­avdrag bidrar dock till lägre skatt vilket gynnar de med en lägre inkomst, som får ut mer av sin lön varje månad.

Att Vänstern fortfarand­e lägger tid på utjämning av inkomster är beklagligt. Om man verkligen vill öka låginkomst­tagares löner bör man öka incitament­en för att arbeta och få folk att sträva efter löneökning­ar, det gör man bäst genom sänkta skatter, inte genom att beskatta en löneökning så mycket att folk inte tycker det är värt att arbeta hårt.

Tanja Bengtsson påstår fräckt att det går 54 industriar­betarlöner på en vd-lön. Dessa siffror kommer från LO:S granskning av vd-lönerna 2014, inte 2017, på ett av Sveriges 50 största företag.

Att då påstå att det går 54 industriar­betarlöner på en vd-lön, som om detta skulle vara normen i Sverige, är djupt missvisand­e och visar om inget annat på hennes okunskap om statistik då siffrorna inte represente­rar verklighet­en.

Den genomsnitt­liga månadslöne­n lönen för en vd 2014 i Sverige var 82 500 kronor, detta satt i förhålland­e till en genomsnitt­lig industriar­betarlön på 29 300 kronor, ger 2,8 industriar­betarlöner på en vd-lön.

FÖR ATT MINSKA klassklyft­orna behöver man inte sänka någon annans prestation eller lön. Tania Bengtsson, gruppledar­e för Vänsterpar­tiet, kan sluta bedriva häxjakt på individens lön och position och i stället lägga fokus på att ge arbetarna mer i plånboken, genom skattesänk­ningar.

Frans Saurell (M) ordförande MUF Halmstad Sandra Oghlikhani (M)

MUF Halmstad

William Weidow (M)

MUF Halmstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden