Hallandsposten

Här är utmaningar­na för nye rikspolisc­hefen

- ERIKA NEKHAM/TT

Anders Thornberg lämnar Säpo för att bli ny rikspolisc­hef. Här är några av polisens utmaningar, som han nu får ta sig an.

Klara av fler brott:

År efter år har polisen backat när det gäller utrednings­resultaten. Förra året syntes en liten vändning, och myndighete­n redovisade 3,1 procent fler ärenden till åklagare än 2016, totalt sett. Statistike­n visade att elva procent fler våldtäktsu­tredningar lämnades över till åklagare 2017, men samtidigt ökade våldtäktsa­nmälningar­na med hela 16 procent.

Polisen löste färre våldsbrott, men lämnade över fler narkotikao­ch trafikären­den till åklagare. De sistnämnda hör dock till den typen av utredninga­r som ofta initieras av polisen självt, vilket en del kritiker inte var sena att notera.

Öka förtroende­t för polisen:

Förtroende­t för polisen hos allmänhete­n sjunker. Omkring 19 procent hade litet förtroende för polisen 2017, visade den nationella trygghetsu­ndersöknin­gen från Brottsföre­byggande rådet. Det kan jämföras med 14 procent 2016. Så stor har den andelen inte varit sedan mätningarn­a startade 2006.

– Om det skulle fortsätta på det här sättet riskerar vi att människor drar sig för att anmäla brott och det måste vi absolut undvika, sade justitiemi­nister Morgan Johansson (S) i samband med att undersökni­ngen presentera­des.

Göra yrket mer attraktivt:

Många poliser har valt att lämna yrket av missnöje med den nya organisati­onen och löneläget. Den trenden behöver brytas för att kunna uppfylla de politiska kraven på fler poliser.

En sammanstäl­lning från Polisförbu­ndet visar att 949 poliser slutade 2016. De flesta var över 60 år, men en stor andel, 199 poliser, var yngre än 40. Åren 2011–2014 låg motsvarand­e antal på i snitt 82 per år. Första halvåret 2017 slutade 503 poliser, 108 av dem var under fyrtio och 153 mellan 40 och 60 år.

Tidigare i januari tecknades ett nytt löneavtal för poliser, som ger drygt tolv procent löneförhöj­ning på tre år. Det är nära dubbelt så mycket som andra yrkesgrupp­er – men fortfarand­e för lite, anser många poliser.

–Det kommer inte att stoppa flykten från polisyrket, sade Andreas Strand, vice ordförande för Polisförbu­ndet, region Stockholm.

Skjutninga­rna:

Skjutninga­rna har ökat kraftigt under senare år. 2017 inträffade 43 dödsskjutn­ingar, och även 2018 fick en mörk inledning med flera döda i skottlossn­ingar. Polisen vittnar också om en ökad hänsynslös­het hos gärningsmä­nnen. Skottlossn­ingarna har ofta ägt rum på allmän plats, vilket innebär en påtaglig risk för att någon utomståend­e drabbas.

Morgan Johansson sade vid en pressträff där nya rikspolisc­hefen presentera­des att bekämpande­t av den grova organisera­de brottsligh­eten med gängskjutn­ingar är något som polisen ska prioritera.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden