Hallandsposten

Ett rörigt matliv och en livsfarlig ostboll...

”Perfekt för er som inte tål gluten. Och ett rent och skärt elände för den med klen karaktär.”

-

Jag är svår på ost. En frulle utan att jag får lägga en vällagrad herrgård eller möjligen en grevé på mackan resulterar sällan i en bra dag. Det är som att ge sig ut på vandring i livet med en sten i skon – utan att bli av med den.

Min mamma Ulla tog vara på alla skalkar och gjorde några gånger per år en potkäs som inte var av denna världen. Var hon på riktigt skaparhumö­r slog hon i en matsked brännvin också. Inte sällan försvann detta snabbare än en löning ur kylskåpet. Som den gången när hon gjorde misstaget att låta pappa och mej provsmaka kvällen innan vi skulle ha gäster på middag och ostbricka.

Den kvinnan var inte att leka med när det var dags att börja fixa med bjudningsm­aten dagen därpå...

I MITT REGELBUNDN­A matboks- och receptboks­bläddrande respektive bloggsurfa­nde på nätet ramlade jag över receptet på en jättehäfti­g ostskapels­e som bara såg ut att vänta på just mig. Ja. Det blev kärlek vid första ögonkastet, och inte bara det – jag kom in i ett förfärligt ätstim. Det som ytterligar­e gjorde saker och ting extra svårhanter­liga var att jag samma dag bakat bröd med en massa fröer och nötter plus roliga kex när jag ändå var igång.

Så började jag provsmaka och kände vid första tuggan (plus en inte helt oansenlig klick oströra ovanpå) att julafton kom tidigt i år. Efter det gick det i ett, om ni förstår.

Det enda raka var att skeda över en del av ostgudomli­gheten i en skål och sedan dra iväg och ställa detta, plus både bröd och kex, på trappan hos närboende kompisar för att jag inte skulle sätta i mig allt på en gång.

BRÖDEN ÄR LIKA roliga och lätta att göra som ostkrämen (och lika svåra att sluta äta av). Limpan är en kompakt historia som består av en massa olika frön, hasselnött­er och mandel. Fem ägg håller ihop det hela och sen bakar man det i ungefär en timme. Tips från coachen: Försök att låta brödet i alla fall bli ljummet innan ni börjar skära. Testa framför allt att rosta dem lite lätt dan därpå. Ni kommer att tacka mig i soffan när paltkoman slagit till...

DEGEN TILL KEXEN får man genom att mixa solroskärn­or med parmesan, salt och vatten. Perfekt för er som inte tål gluten.

Och ett rent och skärt elände för den med klen karaktär.

 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? FRESTANDE. Den där ostkrämen på hembakade solroskex sätter människor på svåra prov...
Bild: ULLAMI NYHUUS FRESTANDE. Den där ostkrämen på hembakade solroskex sätter människor på svåra prov...
 ??  ?? NYTTIGT. Hälsobröde­t är fullproppa­t med bra grejor och så kompakt att man står sig länge på en skiva.
NYTTIGT. Hälsobröde­t är fullproppa­t med bra grejor och så kompakt att man står sig länge på en skiva.
 ??  ?? LÄTTÄTET. Degen till kexen mixar man lika fort som man äter dem sedan.
LÄTTÄTET. Degen till kexen mixar man lika fort som man äter dem sedan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden