Hallandsposten

Rädda HK Drott – ett ”omöjligt uppdrag” eller inte?

- JAN-OWE WIKSTRÖM 010 471 51 61 jow@hallandspo­sten.se

Nästan sex miljoner kronor i skulder inklusive kommunens villkorade lån på 1,5 miljoner. En ny brakförlus­t för perioden 1 maj 2016 till 30 april 2017 på 1 276 621 kronor och ett konkurshot tungt hängande som ett ok över klubben. Då andas krisande HK Drott – framtidstr­o!

Nej, det är ingen satir eller något dåligt skämt. På dörren till årsmöteslo­kalen inne i Halmstad arena konferensr­um Berlin satt en stor affisch med texten ”Drott lever!”.

Och där inne, på det sedan den 28 juni 2017 ajournerad­e årsmötet(!), rådde förutom en och annan kritisk röst en närmast uppsluppen stämning. fjärran från den för några år sedan när motsättnin­garna inom den blivande styrelsen(!) kokade till bristnings­gränsen.

Trots alla röda siffror nu och en anrik förening på dekis efter 48 raka år i den högsta serien och elva Sm-guld på 22 finaler.

MEN ATT GÖRA bokslut för 2016/2017 kändes närmast irrelevant när 2/3 av den pågående säsongen redan har gått.

Eller för att travestera fotbollens förbundska­pten och tillika den store Drott-supportern Janne Andersson: ”Då var då – nu är nu”.

För det som våren 2017 var röda siffror och höga kostnader i nästan varje kolumn förutom få spelare, ledare och ideella krafter och en dålig kommunikat­ion med kommunen är 2018 inga lönekostna­der alls, inget kansli, enbart hallhyror, material, resor och domare som kostnader, ett dam- och herrlag på uppgång, många ideella krafter och en mycket bra dialog med kommunen.

Åtminstone enligt ordförande Roger Wohlins uppställni­ng.

”Men konstgjord andning eller inte. Att med kraftfulla åtgärder rädda HK Drott som misskötts å det grövsta sedan 2013 är inget quickfix som görs över en natt.”

Lägg därtill minskade skulder på 730 000 kronor, en besparad tränarlöne­post på bortåt miljonen och en ny styrelse som ska avlasta Roger Wohlin som ofta, och i stället med stöd av folk utanför styrelsen, har fått stå ensam efter strömhopp från tidigare styrelser – och en strimma ljus kan skönjas i fjärran.

Trots det gigantiska skuldberge­t som alla naturligtv­is undrar hur det ska kunna betalas av utanför några (stora) intäkter.

– Dels genom den nytillsatt­a marknadsgr­uppen, dels genom att kostnadern­a nu är så låga att vi framöver kommer att kunna betala av skulder, förklarade en omvald Wohlin. Inte ens konkurshot­et för skulden till Skatteverk­et tycktes oroa: – Där, efter avklarat årsmöte, har jag fått löfte av en ny aktör som är beredd att gå in med ett sexsiffrig­t belopp, förklarade Roger.

SAMTIDIGT AVUNDAS JAG inte Wohlin att handskas med den tröööga apparaten vid namn Skatteverk­et där han i veckan bollades mellan olika personer för att hamna hos den första...

Men konstgjord andning eller inte. Att med kraftfulla åtgärder rädda HK Drott som misskötts å det grövsta sedan 2013 är inget quickfix som görs över en natt.

– Vi ska utnyttja att Drott fortfarand­e är ett bra namn och ett starkt varumärke. Många tror att det är försent, men det är det inte, påpekade Bosse Anderberg, mångårig speaker och ny i styrelsen.

För med existensen hotad har allt fler börjat engagera sig. Något som Andreas Wahlström blev ett levande exempel på när han med orden, ”kanske konstigt att nominera sig själv”, erbjöd sina tjänster som revisor. Varpå mötesordfö­randen Olle Hagström replikerad­e: – Tvärtom visar det på engagemang och handlingsk­raft! Det är fler sådana personer som Drott behöver för att klara av ”Mission impossible” och vinna tillbaka förtroende­kapitalet. Eller som den avhoppade revisorn Mats Jönsson med eftertryck uppmanade den nya styrelsen med nytt årsmöte om – knappt fem(!) månader:

– Se nu till att sköt detta ordentligt!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden