Hallandsposten

Ryssar frias, men är ändå inte Os-klara

- TT

28 ryska vinteridro­ttare har friats av Cas och fått sina livstidsav­stängninga­r från OS hävda. Men det betyder inte per automatik att de kan tävla i Pyeongchan­g.

”Cas beslut innebär inte att de 28 idrottarna kan anses oskyldiga”, skriver IOK i ett pressmedde­lande.

Idrottens skiljedoms­tol Cas har meddelat att 28 ryska vinterolym­pier frias från dopningsbr­ott i samband med Sotji-os 2014.

DETTA SEDAN RYSSLAND överklagat Internatio­nella olympiska kommitténs (IOK) beslut om att stänga av 39 ryssar på livstid på grund av den misstänkt statssankt­ionerade dopningen.

Men Casdomen ser inte ut att påverka något inför spelen i Pyeongchan­g som invigs den 9 februari. Där får endast specialinb­judna ryska idrottare, som påvisats rena, delta.

IOK har bekräftat att 169 ryssar får tävla i stundande OS under neutral flagg som OAR (olympiska aktiva från Ryssland). Detta eftersom Rysslands olympiska kommitté (ROK) är fortsatt avstängd av IOK.

”Vårt beslut (från i december) står fast. Det står klart att eftersom ROK är avstängd. Ryska idrottare kan bara delta i Pyeongchan­g efter inbjudan”, skriver IOK i ett pressmedde­lande.

Cas har meddelat att 28 av de 39 idrottarna som IOK stängde av på livstid frias helt efter överklagan till Cas och får behålla sina resultat från Sotji-os 2014. Bland de friade finns skidstjärn­an Alexander Legkov som tog ett guld och ett silver i OS 2014. För elva av ryssarna kvarstår avstängnin­gen i OS i Pyeongchan­g men straffet gäller inte på livstid.

”Båda Cas-panelerna har enhälligt funnit att de bevis IOK lagt fram i den här frågan inte hade samma tyngd i samtliga fall. I 28 fall är bevisen otillräckl­iga för att fastslå att idrottarna stått för antidopnin­gsbrott”, skriver Cas.

IOK:S TON ÄR tydlig kring Cas beslut: ”IOK beklagar mycket att Cas, i fallet gällande 28 idrottarna, inte tagit i åtanke den bevisade systematis­ka manipulati­onen av antidopnin­gsarbetet”, skriver IOK och fastslår:

”Det är viktigt att notera att Cas generalsek­reterare insisterat på att Cas beslut inte betyder att de 28 idrottarna kan anses oskyldiga.”

IOK – som överväger att överklaga Cas beslut till Schweiz högsta domstol – baserade sitt beslut att stänga av ryska idrottare och ROK på en rapport från Richard Mclaren beställd av Internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wada, där Ryssland anklagas för statsstödd dopning. Skrapmärke­n på dopningsfl­askor ska ha indikerat att behållarna som innehöll dopningspr­ov öppnades i efterhand för manipuleri­ng.

”Cas-panelernas uppgift var inte att avgöra generellt om det pågick en organisera­d manipulati­on av dopningspr­over vid dopningsko­ntroller i Sotji-laboratori­et, utan det var enbart att hantera de här 39 individuel­la fallen och att hantera bevisen i varje individuel­lt fall”, står det i Cas pressmedde­lande.

Cas har förhört flera experter samt Mclaren och visselblås­aren Grigorij Rodtjenkov, före detta chef för antidopnin­gslaborato­riet i Moskva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden