Hallandsposten

Slutblossa­t på flera stränder i Thailand

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Från och med nu är det säkrast att fimpa innan man kommer ner på stranden i Thailand. Annars kan det bli dyra bloss – upp till 25 000 kronor i böter, eller till och med ett år i fängelse.

De hårda reglerna mot rökning aviserades för några månader sedan, och i februari träder de i kraft på 24 av Thailands mest populära stränder.

DEN VIKTIGASTE poängen är inte folkhälsan, utan att få bukt med nedskräpni­ngen. Vid genomgånga­r förra året kom man fram till att fimpar står för en mycket stor del av förorening­arna i både sanden och vattnet längs thailändsk­a stränder. Värst var läget på Chala That i provinsen Songkhla – där räknade man till 1 770 000 fimpar vid städningen skriver The Bangkok Post med hänvisning till marindepar­tementet.

Rökrutor med askkoppar sätts upp kring stränderna. Den rökare som inte håller sig till dessa kan straffas med upp till 100 000 baht (25 000 kronor) i böter, eller fängelse i upp till ett år.

THAILAND HAR 357 officiella stränder, skriver nyhetsbyrå­n AFP. I första omgången omfattas bara ungefär var 15:e av rökförbude­t. Men det är flera av landets – och därmed världens – mest omtyckta stränder. Bland dem finns Bo Phut på Ko Samui, Klong Dao och Phra Ae på Ko Lanta och Patong på Phukets västra sida. Chalok Ban Kao Ko Kai Nai, Ko Kai Nok Dong Tan Cha Am Khao Lak Patong

 ?? Bild: MALIN HOELSTAD/SVD/TT ?? RÖKFRITT. Nu får man lämna cigaretter­na hemma.
Bild: MALIN HOELSTAD/SVD/TT RÖKFRITT. Nu får man lämna cigaretter­na hemma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden