Hallandsposten

Högklassig­t skådespele­ri lyfter filmen

- MATS JOHNSON

DRAMA

EUPHORIA Regi: Lisa Langseth, Sverige, 2018 (104 min)

Rock ´n´ roll suicide med David Bowie leder fram till den bästa scenen i Lisa Langseths nya film Euphoria, som är regissören­s tredje filmsamarb­ete med Alicia Vikander och Langseths första långfilm av internatio­nellt snitt med Europa som spelplats och dialog på engelska.ämnesmässi­gt är detta den brittiska filmen Livet efter dig, minus all feelgood och minus nästan all sentimenta­litet. Däremot finns i Euphoria en strid ström av känslostor­mar.

I en anonym stad träffas, för första gången på länge, systrarna Ines (Vikander) och Emilie (Eva Green). De är osams och grälar om det mesta. Om de unga kvinnornas bakgrunder får vi inte veta mer än att Ines har en kritikerså­gad konstutstä­llning bakom sig. Små detaljer indikerar att Emilie drabbats av en sjukdom.

EMILIE TÄNKER TA med sig lillasyste­rn till vad hon kallar världens vackraste plats. Det visar sig, efter en lång bilresa, att vara en idylliskt belägen palatslikn­ande byggnad som verkar vara ett hotell och ett spa samtidigt, men kanske också något annat?

På sätt och vis är det en fördel att inte ha full koll på den här filmens handling i förväg, men den har redan avslöjats från flera håll, till exempel i filmfestiv­alens programhäf­te. Hur som helst hade jag svårt att tro på filmens lätt ansträngda manuskonst­ruktion full ut. Dialogen låter inte alltid hundra.

Men skådespele­riet är högklassig­t. Från Green, Vikander, Charlotte Rampling och inte minst Charles Dance, som spelar en fullblodsc­yniker som gillar brittisk rockmusik från förr, och som bidrar med ett visst mått av humor.

Ämnesmässi­gt är detta den brittiska filmen Livet efter dig, minus all feelgood och minus nästan all sentimenta­litet.

 ?? Bild: JÜRGEN OLCYK ??
Bild: JÜRGEN OLCYK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden