Hallandsposten

Gary Oldman har siktet inställt på en Oscar

- MATS JOHNSON

DRAMA

Regi: Med: Meryl Streep som Margaret Thatcher i Järnladyn och Daniel Day-lewis som Abraham Lincoln i Lincoln är två exempel på att skådespela­re som gör skickliga rollporträ­tt av politiker som alla i USA hört talas om vinner en Oscar.

På årets gala är det vinstläge för Gary Oldman. Utan att sminkavdel­ningen gått till överdrifte­r övertygar han fullt ut som Winston Churchill i Darkest hour, en film som koncentrer­ar sig på Churchills första, milt sagt turbulenta, veckor som premiärmin­ister i maj 1940.

Filmen, regisserad av Joe Wright, har oturen att komma bara ett par månader efter Jonathan Teplitzkys biografifi­lm Churchill, med Brian Cox i huvudrolle­n. Det visar sig snabbt att det inte spelar någon roll för Darkest hour är en väldigt mycket bättre film.

DET ÄR SMÅTT kaotiskt i underhuset. Neville Chamberlai­n har förlorat allt förtroende­kapital. Motståndar­na menar att Chamberlai­n, som efter ett möte med Adolf Hitler 1938 ropade Fred i vår tid!, är personligt ansvarig för att man i Storbritan­nien inte varit ordentligt rustade för krig. Han tvingas att avgå.

Viscount Halifax, spelad som en listig räv av Stephen Dillane, är sugen på att bli premiärmin­ister, men opposition­en accepterar ingen annan kandidat är Churchill. En excentrisk 65-årig konservati­v politiker som dricker whisky till frukost, tenderar att mumla, är lynnig av sig och sällan särskilt vänlig.

Kungen George VI (Ben Mendelsohn) tar sig för pannan. Kungen menar att Churchills meritlista är en lång rad av katastrofe­r, med Gallipoli som den allra värsta. Men den här politikern kan, när han vill, hålla briljanta tal till nationen, och han är den ende som Hitler är lite rädd för.

I DARKEST HOUR finns det tre huvudspår. För att filmen inte skall vara för gubbig får vi följa den unga Elizabeth Layton (Lily James) som får den extremt otacksamma uppgiften att vara Churchills sekreterar­e (hon blir utskälld på stört, när hon glömt bort att ställa in dubbla radavstånd på skrivmaski­nen).

Chamberlai­ns och Halifax försök att bli av med den nye premiärmin­istern utvecklas till en maktkamp, med drag av politisk thriller.

Den största och viktigaste frågan att lösa är Dunkirk. Om de brittiska trupperna inte evakueras väntar en masslakt. Men hur skall en sådan evakuering gå till när fartyg saknas och Tyskland har luftherrav­äldet? Halifax tycker att fredsförha­ndlingar är det enda alternativ­et. Winston tvärvägrar. Regissör Wright använder sig, som vanligt, av långa, långsamma kameraåkni­ngar som imponerar stort på det visuella planet.

Min favoritsce­n är när en förvirrad Winston beslutar sig för att på egen hand åka tunnelbana. För att höra vad helt vanliga britter har på hjärtat. Efter den resan återvänder han till jobbet med självförtr­oendet på topp. Alltihop är påhittat, men så får det lov att vara i filmer.

DARKEST HOUR Joe Wright Gary Oldman, Lily James, Ronald Pickup, Stephen Dillane, Ben Mendelsohn och Kristin Scott Thomas Storbritan­nien, 2017 (122 min)

Titta också på: Havet är vårt öde (David Lean,1942)försoning (Joe Wright, 2007)Järnladyn (Phyllida Lloyd, 2011)

 ?? Bild: JACK ENGLISH ?? IMPONERAR. Gary Oldman gör en övertygand­e rollinsats som Winston Churchill i The Darkest Hour.
Bild: JACK ENGLISH IMPONERAR. Gary Oldman gör en övertygand­e rollinsats som Winston Churchill i The Darkest Hour.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden