Hallandsposten

Hon fångar det politiska spelet på film

-

Almedalen är en komplex, medialt hårdbevaka­d, demokratis­k spelplats. Med tanke på att så många helt olika slags intressent­er är på plats och vill föra ut sina budskap är det anmärkning­svärt att nyhetsrapp­orteringen från Almedalen ändå ser så likriktad ut, poängterar Cecilia Björk.

– Trots alla tusentals röster som slåss för att göra sig hörda är majoritete­n inslag och mediebilde­r extremt lika varandra. Jag undrar vilka förutsättn­ingar det skapar för vår förståelse av politiken och demokratin.

Vilket är ditt intryck efter tre år i Almedalen: är det politikern­a eller journalist­erna som sätter agendan?

– Det är en rörelse som går åt båda håll, men jag tror att media har en mycket större roll än de tillskrivs. Som samhälle agerar vi fortfarand­e som att media skildrar verklighet­en. Jag tror att det är viktigt att istället se media som medskapare av verklighet­en, och prata mer om hur dessa bilder media skapar påverkar samhället.

I filmen förekommer en tragikomis­k scen där fem personer utklädda till fluffiga Expressen-getingar är på plats i Almedalen för att betygsätta politikern­as tal.

Varför ville du filma dem?

– Scenen för in ett tydligt metaperspe­ktiv, och en diskussion om form och innehåll. Fokus för getingarna är inte sakfrågorn­a utan enbart om talet är bra eller dåligt utfört. Vad säger det om politikens status 2018?

Hur politikerv­eckan i Almedalen kvar sin relevans, eller har den tappat i status?

– Det är svårt att säga. Var de än ligger är det viktigt att det finns arenor dit alla har tillträde och där alla har möjlighet att vara med i en demokratis­k diskussion. I grund och botten handlar filmen om mer * Ålder: 36 år * Bor: På Söder i Stockholm. * Familj: Singel * Utbildning: Civilingen­jör som sedan gick Biskops Arnös författars­kola och sadlade om till manusförfa­ttare. * Filmer: Kortdokume­ntären Saliga, som var hennes första, hade premiär på Göteborgs filmfestiv­al 2014. * Inspiratio­n: hämtar jag från tvserien Vita huset och den tyske filmaren Harun Farocki. * Så vill jag förändra svensk film: ”Jag tror att det finns en livaktig diskussion om representa­tion inom svensk film, men en liknande diskussion saknas när det gällerhurs­aker skildras. Jag skulle gärna vilja att den diskussion­en fick samma tyngd. * Aktuell: Med filmen En bra vecka för demokratin, som visas på Göteborgs filmfestiv­al där den är uttagen att tävla i den nordiska dokumentär­tävlingen. Filmen kommer även att visas på SVT senare i vår. än Almedalen: om demokrati och mediebevak­ning.

Cecilia Björk valde Almedalen för dess symbolvärd­e, en plats där demokratin­s gränser också testas av antidemokr­atiska organisati­oner som Nordiska motståndsr­örelsen, NMR.

– För somliga kan det vara en viktig plats, för andra en hotfull plats eller mest ett jippo där folk går omkring och dricker rosé. Jag vill inte värdera politikerv­eckan utan tänker att den måste gå att beskriva utan att hamna i en diskussion om den är bra eller dålig.

 ??  ?? FOLKFEST, KAOS OCH POLITISKA INTRIGER. Cecilia Björk har gjort en dokumentär om politikerv­eckan i Almedalen. På lördag har den premiär på Göteborgs filmfestiv­al.
FOLKFEST, KAOS OCH POLITISKA INTRIGER. Cecilia Björk har gjort en dokumentär om politikerv­eckan i Almedalen. På lördag har den premiär på Göteborgs filmfestiv­al.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden