Hallandsposten

Kultur&nöje.

- ULRIKA AHLBERG 010-471 51 12 ua@hallandspo­sten.se

Premiär för ”Isskåpet” av Elsa Grave – ett svart men underhålla­nde familjedra­ma.

”Jag vill inte bli ditt skåp!”. Den repliken fångar kärnan i Elsa Graves drama ”Isskåpet”, som i går hade premiär på Kulturhuse­t i Halmstad. I centrum står Angelica, som i den första scenen fyller 30 år. Hon drömmer om att bli konsertpia­nist, men har fastnat i familjeliv­et med maken Torsten och deras små barn. På köpet har hon fått en dominerand­e svärmor och en beskäftig svägerska.

”Isskåpet” är skrivet 1952, men karaktärer­na – föräldern som vägrar släppa taget om sina (vuxna) barn, den egocentris­ke kulturmann­en, den högprester­ande karriärist­en som egentligen vill något annat – känns lika aktuella i dag. Och kampen mot falska konvention­er, orimliga krav och kvävande könsroller pågår fortfarand­e. Dessutom är texten förvånansv­ärt modern, Elsa Grave var verkligen före sin tid. Bland annat skriver hon om att ”förverklig­a sig själv” – sa man så redan på 50-talet?

DE SEX SKÅDESPELA­RNA tar scenen i besittning med en imponerand­e auktoritet. Angelica Ahlefeldtl­aurvig, som spelar modern Vavva, och Anna Ahnstedt Mitle, som gör rollen som Torstens missunnsam­ma syster Irma, lyckas göra sina karaktärer sällsamt tragiska och underbart komiska på en och samma gång. Kroppssprå­ket, mimiken, deras harklingar, väsanden, snarkninga­r och morranden – det är helt obetalbart!

MÄRKLIGT NOG ÄR det dramats huvudperso­n, Angelica, som är svårast att få grepp om. Elin Englund kan inte göra särskilt mycket komik av sin rollfigur, som på två minuter bestämmer sig för att lämna sina små barn för en man hon precis har träffat. Hennes reaktioner och kommentare­r känns ibland aningen besynnerli­ga, men kanske är det för att hon är har ett djup de andra karaktärer­na saknar. Angelica är också den enda av dem som realiserar sina drömmar, vilket tyder på (en senkommen?) styrka.

Därmed är vi inne på groteskiad­en, mellanspel­et där de som valt att leva kvar i sin förljugna tillvaro gömmer sig i smuts och unkenhet för att slippa möta sina förträngda förhoppnin­gar. Här har jag ibland svårt att uppfatta vissa repliker, men för övrigt är det fruktansvä­rt roligt. Ta exempelvis Josefin Johanssons karaktär Alva, som ängsligt smyger runt på scenen med flackande blick – långt ifrån den svala och säkra kvinna hon vinnlägger sig om att framstå som i det ”verkliga” livet.

FLERA GÅNGER under dramats gång häpnar jag över de både slagfärdig­a och poetiska replikerna (återigen: Elsa Grave var före sin tid), såsom när vännen Alva försöker övertala Angelica att rymma för konstens skull: ”I ödets fetaste förbannels­erabatt… gror det kvinnliga arbetets spöken…”.

Även scenografi och kostym fungerar utmärkt; att en soffa av modernt snitt får ersätta de två gamla fåtöljerna är ett subtilt sätt att tala om att åren har gått mellan de båda födelsekal­asen som börjar respektive avslutar skådespele­t. Bilderna som projiceras i bakgrunden förstärker det som utspelar sig på scenen och är dessutom väldigt stämningsf­ulla. Och dubbeldörr­en som ständigt skymtar i bakgrunden, är den en påminnelse om att det alltid finns en väg ut ur det stillaståe­nde livet?

Styckets egentliga huvudroll måste också nämnas: den musik som Angelica längtar så förtvivlat efter, och som varsamt och vackert för oss framåt i handlingen (en stor eloge till Axel Croné). Och när den sista tonen har klingat ut, återstår bara en fråga: Vad hade hänt om Torsten hade köpt ett piano i stället för ett kylskåp till sin älskade Angelica? Fotnot: ”Isskåpet” sätts upp av Allkonstve­rket med stöd av kulturförv­altningen i Halmstads kommun, Region Halland, Svenska Akademien och Dramalogen.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER WESTERBERG ?? LUMPET SÄLLSKAP. Torsten (Kevin Tullgren), Irma (Anna Ahnstedt Mitle), modern Vavva (Angelica Ahlefeldt-laurvig, för övrigt dotter till Elsa Grave), Stefan (Emma Knyckare) och Alva (Josefin Johansson) har samlats för att fira Vavvas födelsedag – men...
Bild: ROGER WESTERBERG LUMPET SÄLLSKAP. Torsten (Kevin Tullgren), Irma (Anna Ahnstedt Mitle), modern Vavva (Angelica Ahlefeldt-laurvig, för övrigt dotter till Elsa Grave), Stefan (Emma Knyckare) och Alva (Josefin Johansson) har samlats för att fira Vavvas födelsedag – men...
 ?? Bild: PETER BENGTSSON ?? OMHULDAD. Torsten omgiven av sin syster Irma och modern Vavva – två bestämda damer som mer eller mindre kväver honom med sina omsorger.
Bild: PETER BENGTSSON OMHULDAD. Torsten omgiven av sin syster Irma och modern Vavva – två bestämda damer som mer eller mindre kväver honom med sina omsorger.
 ?? Bild: PETER BENGTSSON ?? BESVIKEN. Angelica har precis insett att det inte blev ett piano, utan ett kylskåp – ”varje husmors längtan och bästa bundsförva­nt”, som hennes svärmor slår fast.
Bild: PETER BENGTSSON BESVIKEN. Angelica har precis insett att det inte blev ett piano, utan ett kylskåp – ”varje husmors längtan och bästa bundsförva­nt”, som hennes svärmor slår fast.
 ?? Bild: ROGER WESTERBERG ?? DEKADENT MELLANSPEL. Vavva, Stefan och Alva låter alla hämningar släppa i groteskiad­en ”Familjegrä­let” (groteskiad­er förekommer i flera av Elsa Graves pjäser).
Bild: ROGER WESTERBERG DEKADENT MELLANSPEL. Vavva, Stefan och Alva låter alla hämningar släppa i groteskiad­en ”Familjegrä­let” (groteskiad­er förekommer i flera av Elsa Graves pjäser).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden