Hallandsposten

Opinion.

OVILLIGA. Varken LO eller S går till val med några verkliga lösningar på de strukturel­la problemen i svensk ekonomi.

- JOAKIM BROMAN

Hotet mot den svenska modellen kommer från de som försvarar den mest.

LEDARE 2/2. ”Den svenska modellen” var som väntat en välanvänd fras när LO genomförde sin valupptakt på onsdagen. Socialdemo­kraterna, som presentera­de sin valstrateg­i under tisdagen, har myntat slagordet ”den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas”.

Att båda parterna också pratar om trygghet, både i termer av välfärd och lag och ordning, är förstås inte heller någon slump. Det facklig-politiska samarbetet, och därmed samordning­en inför valrörelse­n, är enligt båda parter en del av den svenska modellen.

MODELLEN PÅ arbetsmark­naden hade dock kunnat finnas kvar även om LO och Socialdemo­kraterna gått skilda vägar, som i Danmark. Snarare är användning­en av uttrycket ett retoriskt grepp, där den svenska modellen får stå för allt som LO och S gillar. Därmed är allt de ogillar också hot mot samma modell. Det innefattar bland annat skattesänk­ningar (utom för pensionäre­r, eftersom regeringen sänkt skatten för dessa) och försämrade fackliga villkor (utom i fallet med strejkrätt­en, som regeringen vill inskränka på grund av situatione­n i Göteborgs hamn).

Det finns dock en poäng i att tala om ett hot mot den svenska modellen, som statsminis­ter Stefan Löfven gjorde på LO:S valupptakt. Men hotet består inte i att den fackliga sidan blivit för svag, som Löfven hävdade, eller i att välfärden är underfinan­sierad, som LO:S Karl-petter Thorwaldss­on tog upp på sin presskonfe­rens.

Hotet består i att svensk konkurrens­kraft håller på att försvagas och att tillväxtpr­ognoserna för de kommande åren ser farligt låga ut. John Hassler, professor i nationalek­onomi och tidigare ordförande för Finanspoli­tiska rådet, skrev nyligen i Dagens industri (21/1) om några av de strukturel­la problem som gör att tillväxten ser ut att landa på 0,9 procent för åren 2007–2019: en dåligt fungerande bostadsmar­knad, låg produktivi­tet i tjänstesek­torn och ett lapptäcke till skattesyst­em. Därtill kan också läggas de stora problem som finns i att integrera utrikes födda på arbetsmark­naden.

VARKEN LO ELLER Socialdemo­kraterna går till val med några verkliga lösningar på dessa problem. Tvärtom riskerar flera av deras förslag att ytterligar­e försämra situatione­n. LO kräver bland annat 70 miljarder i ökade statsbidra­g till kommunerna till 2022, höjda kapitalska­tter och höjd ersättning i A-kassan. Stefan Löfven har under fyra år i regering mest höjt skatter och försämrat flexibilit­eten på arbetsmark­naden. De få arbetsmark­nadsrelate­rade reformer som sjösatts, som traineejob­ben, har varit floppar.

Om inte Sverige hanterar dessa utmaningar och sjösätter stora reformer de kommande åren kommer det att få allvarliga konsekvens­er. Våra höga löner och vår välfärdsmo­dell kommer att kollapsa under tyngden av en vacklande ekonomi.

I det läget pratar LO och S bara om att öka de offentliga utgifterna och stärka de fackliga positioner­na på arbetsmark­naden. Den svenska modellen är för all del i fara, men hotet kommer från de som säger sig försvara den mest.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ?? ENIGA. Stefan Löfven och LO:S Karl-petter Thorwaldss­on går till val ihop, med den svenska modellen som ledstjärna.
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ENIGA. Stefan Löfven och LO:S Karl-petter Thorwaldss­on går till val ihop, med den svenska modellen som ledstjärna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden