Hallandsposten

I dessa oroliga tider är det viktigt att hålla frihandeln­s fana högt.

KRIS. Handeln i världen har sjunkit efter finanskris­en 2008. Det spelar stor roll för ett litet exportbero­ende land som Sverige.

- SOFIA NERBRAND

LEDARE 5/2. Utrikeshan­delsmyndig­heten Kommerskol­legium bedömer att den globala handelsinb­romsningen beror på att investerin­gstakten har minskat i Europa, liksom på att Kinas ekonomiska politik har gått från att stimulera export till att driva inhemsk, konsumtion­sbaserad, tillväxt. Men också på att världshand­eln försvåras av fler regler, tullar och andra barriärer.

DET BLIR INTE bättre av att USA har fått en ytterligt protektion­istisk president. Donald Trump har dragit i handbromse­n för frihandels­avtalen som var på gång över Stilla havet och Atlanten (TPP respektive TTIP). Häromdagen införde han höga strafftull­ar på diskmaskin­er och solpaneler från framför allt Sydkorea och Kina.

Han är emellertid inte den enda boven i dramat. Sedan Barack Obama tillträdde på presidentp­osten 2008 har USA infört långt fler handelshin­der än andra jämförbara länder.

Men det är inte bara USA som rest murar. Eu-kommission­en införde 2013 tullar på solpaneler från Kina. På så sätt blev de i ett slag 30 procent dyrare. Det är självfalle­t mycket dåligt för miljön.

Ändå är det så att Europa och Asien tagit på sig ledartröja­n för frihandeln när USA lämnat walk over. EU utvecklar sin inre marknad och har nyligen tecknat långtgåend­e frihandels­avtal med Kanada respektive Japan.

Dessutom har elva länder – Australien, Brunei, Kanada, Chile, Japan, Malaysia, Mexico, Nya Zealand, Peru, Singapore och Vietnam – gått vidare med Trans-pacific Partnershi­p (TPP) utan USA. De träffades i Tokyo för någon vecka sedan. Planen är att skriva under avtalet i mars och att det ska träda ikraft under 2019.

Att det finns länder som fortfarand­e står upp för frihandeln är bra. Välståndsu­tvecklinge­n skulle aldrig ha varit så god om olika länder inte utnyttjat sina komparativ­a fördelar och gjort vad de varit bäst på. Frihandel handlar helt enkelt om effektiv resursanvä­ndning. Sverige var ett av världens fattigaste länder för 150 år sedan och hade inte varit så rikt i dag om vi inte hade kunnat sälja vår skog, bilar och musik utomlands.

Men skyddar inte Donald Trump företag och arbetstill­fällen i USA med sin politik? Tvärtom. De flesta som arbetar med solpaneler i USA säljer och monterar dem – de tillverkar dem inte. De nya strafftull­arna bedöms därför rentav minska antalet arbetstill­fällen för montörer med 23 000.

ATT DEN EKONOMISKA integratio­nen minskar över världen är oroande ur ett svenskt perspektiv. Vi är en liten, öppen ekonomi som påverkas av omvärlden. Frihandels­avtalet TTIP hade gynnat oss. Det hade underlätta­t utbytet mellan Europa och USA genom gemensamma standarder och lägre handelshin­der.

Vi skulle också behövt Storbritan­nien kvar i EU, eftersom svenskar och britter är tydliga frihandlar­e – till skillnad från till exempel fransmän.

I dessa oroliga tider är det viktigt att hålla frihandeln­s fana högt. Överallt.

Att den ekonomiska integratio­nen minskar över världen är oroande ur ett svenskt perspektiv.

 ?? Bild: MARKUS SCHREIBER ?? PROTEKTION­ISM. Att Donald Trump stoppat frihandels­avtalet över Atlanten drabbar Sverige.
Bild: MARKUS SCHREIBER PROTEKTION­ISM. Att Donald Trump stoppat frihandels­avtalet över Atlanten drabbar Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden