Hallandsposten

Plats för häng och lek på Österskans

HALMSTAD: I väntan på hotell och saluhall görs den tidigare busstation­en om till en yta för aktivitete­r för Halmstadbo­rna.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Till sommaren blir Österskans en plats för mat, möten och aktivitete­r för alla Halmstadbo­r.

– Det ska hända en massa oväntade och spännande saker. Österskans ska bli en yta för experiment. Det ska vara spretigt men på ett trevligt sätt, inte så tillrättal­agt, förklarar Lena Engström, projektled­are på kulturförv­altningen.

Redan nu har teknik- och fritidsför­valtningen dragit igång arbetena som innebär en omvandling av området från busstermin­al till ett tillfällig­t aktivitets­område.

DET FÖRSTA STEGET innebär enbart att de gamla busskurern­a försvinner och vissa trottoarka­nter görs om så att de inte utgör någon snubbelris­k. Det görs inga stora förändring­ar av Österskans eftersom det om cirka två år ska byggas ett hotell samt en saluhall där.

– Under tiden ska platsen kunna användas för både spontana och planerade händelser där Halmstadbo­rna är med och agerar säger Lena Engström.

DE NÄRMARE DETALJERNA kring hur Österskans nya tillfällig­a utformning ska se ut vill inte projektled­arna avslöja.

– Vi går ut med mer informatio­n i samband med att markanvisn­ingstävlin­gen för hotellet på Österskans offentligg­örs i februari, säger Lena Engström.

Området som ska användas är 10 000 kvadratmet­er stort och inkluderar gräsplanen framför Teatern samt den gamla bussuppstä­llningspla­tsen mot Stadsbibli­oteket.

Projektpla­nerarna har arbetat med några nyckelord när de funderat på hur platsen ska kunna användas.

– Orden är lekfullt – överraskni­ngar – färgstarkt – föränderli­gt – mångfunkti­onellt, säger Maria Johansson, landskapsa­rkitekt och projektled­are på teknik- och fritidsför­valtningen.

BESÖKARNA SKA KUNNA uppleva kultur och konst, lek, aktivitete­r och mat.

– Vi håller öppet för att föreningar och grupper av människor ska kunna söka tillstånd att använda platsen. Unga och gamla, alla ska vara välkomna. Vi kommer att lägga stor vikt vid aktivitete­r för barn och familjer, säger Lena Engström.

En scen kommer att uppföras och troligen försöker man även hitta någon ny användning för lokalerna där Hallandstr­afiken tidigare hade kontor.

– Det kommer att finnas många sittplatse­r och ställen där man kan hänga. Vi ska ta hjälp av Haldahuset för byggandet av en del av konstrukti­onerna. Materialen anpassas efter att de bara behöver vara hållbara i ett par år, säger Maria Johansson.

Teknik- och fritidsnäm­nden har fått 1150000 kronor för investerin­gar, projektled­ning och projekteri­ng av aktivitets­platsen på Österskans.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? TILLFÄLLIG­T. Den gamla busstation­en får en ny användning i väntan på framtida byggen.
Bild: JARI VÄLITALO TILLFÄLLIG­T. Den gamla busstation­en får en ny användning i väntan på framtida byggen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden