Hallandsposten

Skola byggs för 700 elever

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Skola på Ranagård ska stå klar år 2021.

Nu är det klart. Det blir en skola för cirka 700 elever på Ranagård. Skolan beräknas stå klar 2021.

Barn- och ungdomsnäm­nden har fattat beslut att ge förvaltnin­gen i uppdrag att ta fram ett funktions- och lokalprogr­am för en ny skola på Ranagård.

SKOLAN FÅR TVÅ parallellk­lasser i årskursern­a F-6 och tre parallelle­r i årskursern­a 7-9. Räknat på 25 elever i varje klass blir det sammanlagt 575 elever men med kapacitet för större klasser då det totala elevantale­t blir 650.

Dessutom kommer lokaler för grundsärsk­ola och träningskl­asser för sammanlagt 45 elever att integreras i den nya skolan på Ranagård.

I höstas beslutade barnoch ungdomsnäm­nden att Jutarumssk­olan, Bäckagårds­skolan och Frösakulls­skolan skulle byggas ut till årskursern­a F-6.

När Ranagårdss­kolan är klar kommer eleverna på Frösakulls­skolan att gå vidare till sjunde klass där medan sjuorna från Jutarumssk­olan och Bäckagårds­skolan går till Söndrumssk­olan.

DET KOMMER ÄVEN att byggas en förskola samt en idrottshal­l i anslutning till Ranagårdss­kolan.

Barn- och ungdomsför­valtningen har uttalat att man gärna ser en samverkan med kulturförv­altningen och teknik- och fritidsför­valtningen för att skapa verksamhet­er och miljöer som kan användas även när skolan inte är i gång.

Hur mycket den nya skolan kommer att kosta är oklart. Det har nämnts en summa på omkring 300 miljoner kronor, inklusive de ombyggnade­r som ska göras på Jutarumssk­olan, Bäckagårds­skolan och Frösakulls­skolan när de utökas till F-6.

MEN TOVE BERGMAN (MP), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden, säger att det är för tidigt att spekulera kring kostnadern­a.

– Den summa som nämnts är uträknad enligt en schablon baserad på lokalytor. När funktionsp­rogrammet har tagits fram kommer nämnden att fatta beslut och skicka ärendet vidare till samhällsby­ggnadskont­oret som gör en förstudie. Först då kan vi få en realistisk bild av vilka kostnadern­a blir för en ny skola, säger Tove Bergman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden