Hallandsposten

Tandvård för människans bästa vän

Inom djursjukvå­rden har tandvård ökat kraftigt under de senaste åren. På Våxtorps djurklinik ägnas ungefär tre arbetsdaga­r i veckan åt tandvård på hund och katt.

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

I väntrummet på Våxtorps djurklinik sitter Tomas Wikingsson tillsamman­s med sin tolvåriga hund Jeppy. Jeppy ser ut som en stor tax, men är i själva verket en blandning mellan cockerspan­iel och petit basset griffon vendéen.

– Jeppy har alltid haft dålig andedräkt, och vi har skrapat bort tandsten varje år. Men trots det har han nu två tänder som är så dåliga att de måste tas bort, säger Tomas.

Jeppy har inga problem med matlusten eller att äta, men när veterinär Per Falk lyfter i Jeppys mungipa syns tandstenen tydligt.

– Precis som hos människor leder tandsten ofta till tandlossni­ng, men det går mycket fortare hos hund än hos människa, säger Per och fortsätter:

– FÖR ATT komma åt även på insidan så behöver hunden sövas, även om man bara ska ta bort tandsten. Men Jeppy har så mycket tandsten att vi behöver se över tandfickor och vilka tänder som ska tas bort.

Jeppy får dra ut flera tänder, en av dem har tandsten långt in vid roten.

– I värsta fall kan det bildas en varbildnin­g och en riktig böld under ögat, om det är en kindtand till exempel, säger Per.

TANDSTEN DRABBAR OFTARE små och medelstora hundar än stora hundar.

– Varför det är så vet man inte, men flera faktorer påverkar. En del drabbas hela tiden, som Jeppy, trots att hundägaren är noggrann. Hos pudlar är det nog 90 procent som har problem med tänderna. Generellt sett handlar det om salivens sammansätt­ning, ärftliga faktorer och även kosten, säger Per.

TROTS ATT JEPPY ser lite tandlös ut efter operatione­n, då han även tidigare har behövt ta bort tänder, så är det inga problem för honom att leva ett vanligt liv, förklarar Maria Lundahl som är djursjuksk­öterska och vidareutbi­ldad inom tandvård.

– Hundar har en väldigt platt gom, som dessutom är hård och räfflad. De kan äta det mesta även med få tänder. Och har de blivit av med väldigt många tänder kan man blöta fodret för dem, säger hon och fortsätter:

– Många gånger vill hundarna gnaga på ben, fastän de har svår

tandlossni­ng. Jag tror att det är en instinkt de har, säger hon.

Att ge hunden ben att tugga på är en av de saker som man kan göra för att förebygga problemen.

– Det blir som en slags mekanisk rengöring av tänderna. Att ge hunden ett foder som kräver att den tuggar lite är också bra, liksom att borsta tänderna med speciell hundtandkr­äm, säger Maria Lundahl.

ATT TANDVÅRDEN ÖKAR kraftigt i dag tror de är en effekt av att djurägare är mer uppmärksam­ma på sina hundar.

– Jag tror inte det beror på en generell försämring av hundars munstatus, utan det är nog djurägarna som är mer noggranna i dag. Ibland tar vi även en titt på tänderna när vi vaccinerar, alla djurägare lyfter inte på läppen hos hundarna, säger Per.

När Jeppy är klar med sin tandoperat­ion, och Maria Lundahl har tagit bort resterande tandstenen med ultraljud, får han stanna kvar på djurklinik­en tills eftermidda­gen.

– ATT TA bort dåliga tänder på hunden har enbart en positiv påverkan. Efter operatione­n får han smärtstill­ande, och vi rekommende­rar lite mindre portioner mat i början, säger Per och fortsätter:

– Annars kan han leva helt som vanligt och har förmodlige­n mycket mindre ont än före operatione­n, säger Per.

– Tandvård kan göra en enorm skillnad för djuret. Det är bland annat därför jag tycker det är så roligt att jobba med det, säger Maria.

 ??  ?? HOS TANDLÄKARE­N. Narkossköt­erska Maria Lundahl och veterinär Per Falk förbereder operatione­n av Jeppys tänder. Jeppy får narkos och en värmefilt över sig.
HOS TANDLÄKARE­N. Narkossköt­erska Maria Lundahl och veterinär Per Falk förbereder operatione­n av Jeppys tänder. Jeppy får narkos och en värmefilt över sig.
 ??  ??
 ?? Ild: CARINA NILSSON ??
Ild: CARINA NILSSON
 ??  ?? KONTROLL. Per Falk lyssnar på Jeppys hjärta före operatione­n, medan husse Tomas Wikingsson från Vallberga håller i sin hund.
KONTROLL. Per Falk lyssnar på Jeppys hjärta före operatione­n, medan husse Tomas Wikingsson från Vallberga håller i sin hund.
 ??  ?? TANDLOSSNI­NG. Ett par av Jeppys tänder är i så dåligt skick att Per Falk måste ta bort dem.
TANDLOSSNI­NG. Ett par av Jeppys tänder är i så dåligt skick att Per Falk måste ta bort dem.
 ??  ?? TANDPROBLE­M. Trots regelbunde­n tandvård har Jeppy återkomman­de problem med tandsten och tandlossni­ng.
TANDPROBLE­M. Trots regelbunde­n tandvård har Jeppy återkomman­de problem med tandsten och tandlossni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden