Hallandsposten

De jagade tjuvarna ner i Nissan

Hundförare­n Helena och hunden Balto sprang sju kilometer i kyla och mörker innan de hoppade i vattnet efter tjuvarna.

- GABRIELLA ELBIED PETTERSSON

Det var under lördagskvä­llen som polisen i Halmstad larmades efter att en väktare sett en bil lämna ett industriom­råde i hög hastighet. Väktaren följde efter bilen och efter en stund dumpade de misstänkta gärningsmä­nnen bilen på en mindre grusväg och sprang från platsen.

När polis kom till platsen hittades tre ton kabel i bilen som misstänks vara stöldgods från en skrot.

PÅ PLATS VAR också hundförare­n Helena och hunden Hard Styles Balto som snabbt tog upp jakten på de misstänkta tjuvarna. På sin Facebook-sida beskriver polisen i Halland jakten som gick över stock och sten, frusna åkrar och genom flera djupa diken i mörkret. Dygnblöta, leriga och med blodsmak i munnen sprang paret efter tjuvarna i minusgrade­r och snö.

– Vi spårade över åkrar, ängar och i skogen. Jag tror vi sprang nästan sju kilometer, en timme spårade vi ungefär och sen hittade vi den första personen, berättar Helena.

”Han skäller ute i vattnet och då tänker jag att jag måste hoppa i och hjälpa hunden.”

HELENA

BALTO, SOM HUNDEN kallas till vardags, började skälla vid strandkant­en till ån Nissan där den första misstänkta gärningsma­nnen hittas. Andra patruller är snabbt på plats och hjälper till att ta hand om honom. Samtidigt fortsätter jakten för Helena och Balto efter de andra två personerna längs Nissan, där terrängen kan liknas med ett träsk.

– Det är så översvämma­t där och det är massor av träd. Jag var tvungen att släppa på linan och rätt var det är så drar hunden ut i vattnet. Jag ser inget för min pannlampa dog, så hör jag att han skäller ute i vattnet och då

tänker jag att jag måste hoppa i och hjälpa hunden, säger Helena.

Men ån var djupare än vad Helena väntat sig och hon sjunker snabbt ner i vattnet samtidigt som Balto drar henne efter sig mellan träden i vattnet.

– Jag fortsätter simma med hunden i ena handen samtidigt som jag håller mig fast i trädet med den andra armen för att jag inte bottnar, säger Helena.

MITT UTE I Nissan börjar Balto skälla och framför dem ute i vattnet är de andra två misstänkta gärningsmä­nnen. De ger snabbt upp och alla kan ta sig tillbaka till strandkant­en där de andra poliserna möter dem.

– Det var inte läge att var kaxig i vattnet, det var inte så mycket andra tankar än att fokusera på att hålla sig ovanför vattenytan. Jag var i vattnet i tio minuter, då är man är duktigt nedkyld, men samtidigt hade jag så mycket adrenalin.

Efter jakten fick Balto snabbt ett täcke över sig innan paret var tillbaka på polisstati­onen och tog en gemensam lång dusch för att få bort all lera.

– Det var ett tufft spår, men det känns fantastisk­t när man får tag i dem. Jag hade rådjursfil­é som matlåda från helgens middag, men Balto fick den som belöning. Så han var nöjd, säger Helena.

Under söndagen var paret tillbaka på jobbet och Helena har fått rengöra sin utrustning ordentligt efter lerbadet kvällen innan. Hon är tacksam för det lagarbetet som polisen har.

– Jag har en fantastisk­t bra hund och jag hade inte klarat det utan kollegorna. Det är ett lagarbete, jag ensam hade inte klarat det, säger Helena.

 ?? Bild: PRIVAT ?? ISKALLT UPPDRAG. ”Jag var i vattnet i tio minuter, då är man duktigt nedkyld”, berättar Helena som belönade Balto med rådjursfil­é efter den lyckade polisinsat­sen.
Bild: PRIVAT ISKALLT UPPDRAG. ”Jag var i vattnet i tio minuter, då är man duktigt nedkyld”, berättar Helena som belönade Balto med rådjursfil­é efter den lyckade polisinsat­sen.
 ?? Bild: POLISEN ?? HYLLAD HUND. Balto tvekade inte på att ge sig ut i det iskalla vattnet för att fånga tjuvarna. Som belöning fick han rådjursfil­é.
Bild: POLISEN HYLLAD HUND. Balto tvekade inte på att ge sig ut i det iskalla vattnet för att fånga tjuvarna. Som belöning fick han rådjursfil­é.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden