Hallandsposten

Ökad spridning av influensa rapportera­s

- LINDA LC BERNTSSON redaktione­n@hallandspo­sten.se

Än så länge har influensas­äsongen i Halland varit lindrig. Men den situatione­n kan vara på väg att ändras.

Redan i november rapportera­des länets första influensaf­all, vilket var ovanligt tidigt. Mats Erntell, smittskydd­söverläkar­e på Region Halland utryckte en oro över att säsongens influensae­pidemi skulle slå hårdare än vanligt. Det utbrottet som då kunde noteras var av influensat­yp A, som är den typen som orsakat bland annat spanska sjukan, Hongkongin­fluensan och den så kallade svininflue­nsan.

– NÄR INFLUENSA börjar tidigt är man alltid orolig att det ska bli större spridning. Spridninge­n av influensa A vi hade i november kom av sig av oklara skäl. Influensa B har spridits från mitten av december och januari och det är en lindrigare sjukdom än influensa A, säger Mats Erntell.

Sedan nyår har ungefär 15 fall per vecka i Halland bekräftats men under förra veckan gick antalet positiva prover upp till 31. Båda influensat­yperna har ökat, vilket enligt Erntell kan vara ett tecken på att smittsprid­ningen kommit i gång i samband med skol- och jobbstart.

REGION HALLAND FÖLJER utveckling­en för att försöka förutsäga hur influensan sprids. Däremot är det en svår sjukdom att spå om på grund av att den ser olika ut från år till år.

Mats Erntell uppmanar de medicinska riskgruppe­rna att vaccinera sig mot influensa.

– Om man är pensionär och har lung- och hjärtbesvä­r kan man gott ta sin spruta. Annars ska man minska spridninge­n som vanligt, med god handhygien och att hosta och nysa i armvecket, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden