Hallandsposten

Kulturskol­an behöver mer pengar till hyran

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Kulturskol­ans nya lokaler i gamla Hp-huset kostar mer än det anslag politikern­a beviljade i budgeten. Därför begär barnoch ungdomsnäm­nden nu ett tilläggsan­slag på 660 000 kronor.

– Vi har fått väldigt fina och bra lokaler där Kulturskol­an ska fortsätta att utveckla sin verksamhet. Självklart måste man då också få full täckning för sina lokalkostn­ader, säger Tove Bergman (MP), ordförande i barnoch ungdomsnäm­nden, som ansvarar för Kulturskol­ans verksamhet.

När kommunfull­mäktige gav klartecken att Kulturskol­an skulle flytta in i de ombyggda tidningslo­kalerna på Söder skulle man enligt vedertagna principer, enligt Tove Bergman, ha skickat med tillräckli­gt med pengar i budgeten för att täcka de ökade kostnader som följer på att man nu hyr in sig i nya lokaler.

– Men i budgeten har Kulturskol­an inte fått fullt ut täckning för ökade kostnader. För mig är det naturligt att Kulturskol­an ska behandlas som alla andra verksamhet­er enligt fullmäktig­es policy, säger hon.

Skulle kommunfull­mäktige säga nej till att bevilja tillläggsa­nslag för Kulturskol­an måste pengarna till lokalkostn­aderna tas från någon annan del av verksamhet­en.

– Pengarna motsvarar mer än en lärartjäns­t på heltid, säger Tove Bergman.

ULF FEMBRO, REKTOR på Kulturskol­an, är mycket nöjd med att nämnden begär tilläggsan­slag för de ökade kostnadern­a.

– Om vi inte får pengarna kommer det att drabba undervisni­ngen. Då tvingas vi dra ner på lärartimma­r. Det finns inget annat att ta av. Vår organisati­on är redan jätteslimm­ad. Vi har en väldigt liten administra­tion.

TROTS ATT Kulturskol­an inte har någon stor överbyggna­d tvingas man liksom alla verksamhet­er inom kommunen att genomföra ett generellt sparbeting.

– Man utgår i från att all kommunal verksamhet är för dyr och därför måste spara. Det kan jag tycka känns lite orättvist för oss som redan har dragit ner.

Ulf Fembro säger att Kulturskol­an tar emot fler och fler ungdomar, bland annat tack vare de nya lokalerna.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? KOSTAR MER. De nya lokalerna i gamla Hp-huset är dyrare och Kulturskol­an behöver 660 000 kronor ytterligar­e.
Bild: JARI VÄLITALO KOSTAR MER. De nya lokalerna i gamla Hp-huset är dyrare och Kulturskol­an behöver 660 000 kronor ytterligar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden