Hallandsposten

Premiärcup bjöd på fullt ös

HALMSTAD: HBK ARRANGERAD­E SIN FÖRSTA TURNERING I PARAFOTBOL­L

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

16 lag, från bland annat Lund, Uddevalla och Huskvarna, kämpade under lördagen om pallplatse­rna i fyra divisioner.

Handikappf­otbollen, som i dag kallas parafotbol­l, var stor i Halmstad på 1990-talet och klubben IF Tre Hjärtan plockade då hem flera Sm-guld. Efter att verksamhet­en gått i stå tog Halmstads Bollklubb över ansvaret 2012, vilket visade sig vara ett lyckodrag. Under namnet ”Fotboll för alla” lockar man nu massor av spelare i olika åldrar och med olika funktionsn­edsättning­ar.

– På träningarn­a kommer det 40-50 personer, som sedan får dela upp sig i olika lag utifrån sin förmåga. Att få spela för just HBK och kunna identifier­a sig med klubben betyder mycket för spelarna. Men spelarna betyder lika mycket för

HBK FFA:S A-lag har bara förlorat två matcher under tre år med Björn Svensson i målet. ”Vi spelar bra och har goa gubbar”, förklarar han segersvite­n. HBK, säger Kenth Johansson, som är lagledare för B-laget.

PARASPELAR­NA HAR INGEN serie att spela i så det blir en hel del resor till olika cuper. Lördagens turnering i Kombihalle­n var dock den allra första i HBK:S regi.

– Äntligen! Det här har vi längtat efter i många år. Det blir förstås lite extra press på oss på hemmaplan, men vi har ett riktigt bra lag, förklarar Roger Lindkvist, back i A-laget.

HBK:S OLIKA LAG brukar göra bra ifrån sig i turneringa­r och A-lagsmålvak­ten Björn Svensson beskriver framgångsk­onceptet:

– Vi har goa gubbar! På tre år har A-laget bara förlorat två matcher och vi har alltid skoj.

– Det viktigaste är ju att ha kul, säger anfallaren Zacharias Nilsson, som även spelar i svenska landslaget i parafotbol­l.

I och med att det finns olika lag inom Fotboll för alla-verksamhet­en finns också en morot för spelarna att utvecklas.

– Jag spelar mest för skojs skull,

Vilma Westrin ska göra sin första match i Hbktröjan och pappa Lasse peppar henne. D-laget ger en möjlighet att prova på fotboll och lockar flera tjejer. men mitt mål är att få komma med i A-laget, säger Alexander Persson, som är kapten i B-laget.

– Parafotbol­l är lite annorlunda i och med att spelarna har olika diagnoser, men fotbollsgl­ädjen är den samma, konstatera­r tränaren Janne Bengtsson.

Det var lite extra pirrigt för HBK:S duktiga lag inom parafotbol­len när klubben för första gången arrangerad­e en turnering på hemmaplan.

NÄR LÖRDAGENS CUP spelats klar visade det sig att Halmstadla­gen haft en riktigt bra dag. Division 1 vanns av Korpenlage­t BK Smatter, Division 2 av La Roya Boys, också från Halmstad, medan hemmalaget HBK segrade i division 3. HBK kom också tvåa i både division 1 och 2.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? HÖLL TÄTT. Mittfältar­en Linus Engman och målvakten Mikael Persson satte effektivt stopp för Varbergs anfallare. HBK:S C-lag vann slutligen sin division i turneringe­n.
Bild: JARI VÄLITALO HÖLL TÄTT. Mittfältar­en Linus Engman och målvakten Mikael Persson satte effektivt stopp för Varbergs anfallare. HBK:S C-lag vann slutligen sin division i turneringe­n.
 ??  ?? DUKTIG MÅLVAKT.
DUKTIG MÅLVAKT.
 ??  ??
 ??  ?? TAGGADE SPELARE. Roger Lindqvist i HBK:S A-lag hade längtat efter att få spela cup på hemmaplan. ”Det blir förstås lite extra press på oss, men vi har ett riktigt bra lag”, säger han.
TAGGADE SPELARE. Roger Lindqvist i HBK:S A-lag hade längtat efter att få spela cup på hemmaplan. ”Det blir förstås lite extra press på oss, men vi har ett riktigt bra lag”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden