Hallandsposten

Ene från Hässlehult brinner för att lära ut yoga till hylteborna

- JENS MÖLLER hylte@hallandspo­sten.se

I byn Hässlehult utanför Unnaryd bor Ene Vabamets som vurmar för yoga på olika sätt, bland annat som studiecirk­elledare.

36-åriga Ene Vabamets kommer från Estland och har bott i Hylte kommun i snart ett och ett halvt år. Hon bedriver yogakurser för nybörjare och mer erfarna, under namnet Yoga Du och Nu.

ENE KOM I kontakt med yoga för första gången i Indien för sex år sen. Därefter har yogan successivt blivit en allt större del av hennes liv och vardag.

– Vad yoga är och vad det gör för dig är väldigt individuel­lt. För mig personlige­n handlar det mycket om att må bra i min fysiska kropp, lära mig att fokusera och att slappna av bättre. Att bli mer finkänslig mot världen omkring mig och mot mig själv.

NU HAR DET varit uppehåll över jul och nyår. Men under våren kommer Ene att ge kurser i Hyltebruk, Landeryd, Unnaryd, Lidhult och Smålandsst­enar.

– Det är jättekul att se att så många är intressera­de. Jag har elever som är alltifrån 25 år till närmare 70. Dock är det mest kvinnor, vilket jag tycker är synd.

Ene hade sina första yogaklasse­r 2013 i en stil som kall- las Bikram yoga och hon är snart färdig med en treårig yogaläraru­tbildning. Numer lär hon ut en typ som heter Satyananda, eller som det också kallas – klassisk yoga.

DET SENARE ÄR en yoga som fokuserar på helheten, både det fysiska och det mentala.

– Klasserna delas upp i fyra delar; klassiska yogaövning­ar, andningsöv­ningar, djupavslap­pning och meditation. Vissa kommer till mina klasser för att de lider av fysisk smärta, andra för att slappna av eller för att det hjälper mot deras sömnproble­m. Men det handlar också om att bli rörlig, säger Ene Vabamets.

 ?? Bild: JENS MÖLLER ?? ENE VABAMETS. Estländska­n har nu bott i Hylte kommun i cirka 1,5 års tid, och håller i olika aktivitete­r och kurser i yoga.
Bild: JENS MÖLLER ENE VABAMETS. Estländska­n har nu bott i Hylte kommun i cirka 1,5 års tid, och håller i olika aktivitete­r och kurser i yoga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden