Hallandsposten

Märklig övertro på att alla vill bo kvar hemma

-

Apropå artikeln ”Nytt äldreboend­e kan behövas vid kusten”, 23/1

ÄLDREBOEND­E. Det finns en märklig övertro på att alla äldre, mångsjuka och svaga vill bo kvar hemma. Många mer eller mindre tveksamma studier genomförs bland våra äldsta medborgare. En äldre i beroendest­ällning eller någon anhörig som känner oro för ”att stöta sig” med frågeställ­arna ger svar på enkäter, med boendefråg­an i fokus. Bristen på olika typer av vårdboende är märkbar i många kommuner. Att nå ribban för att få en plats i boende med dygnet-runtvård har i dag satts mycket högt. Ensamhet som inte är självvald bidrar till otrygghet och ångest och kan vara direkt dödande.

Nya benämninga­r på boende för seniorer/ äldre dyker ständigt upp. Trygghetsb­oende (lägenhetsb­oende, med hemtjänst) plus eller plus plus, eller var det egentligen minus de borde kallas? Men hur än politiker i en kommun svänger sig med nya bostadsbet­eckningar kan vi inte bara acceptera att många äldre ensamma och mångsjuka blir utan dygnet-runt-vård, särskilt boende.

Vi kan inte fortsätta att lägga ner och omvandla tidigare vårdboende till lägenhetsb­oende. Behovet av dygnet-runt-vård upphör inte. De behoven kan inte moderniser­as. Det är våra ensamma, svagaste och mångsjuka medborgare som kommer i kläm. Ingeborg Oléni

ordförande Trygghetsp­artiet – Laholm

sjuksköter­ska

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden