Hallandsposten

Hämnd motiv till masskjutni­ng

- PONTUS AHLKVIST/TT LARS PEDERSEN/TT

För Luca Traini tycks invandrarn­a bära skulden till Italiens problem. När 28-åringen hörde ett radioinsla­g om det brutala styckmorde­t på en ung kvinna i Macerata åkte han hem, hämtade sin pistol, körde till stan – och sköt sex svarta.

– Jag bestämde mig för att döda dem allihop, säger attentatsm­annen till polisen, enligt Corriere della Sera.

Ett dygn efter masskjutni­ngen i den italienska småstaden Macerata, drygt 20 mil nordöst om Rom, klarnar bilden av den misstänkte gärningsma­nnen.

Hittills tyder utredninge­n på att dådet var rasistiskt motiverat. Redan vid gripandet gjorde Traini fascisthäl­sning. Han har en nazistisk symbol tatuerad ovanför ena ögonbrynet. I hans bostad fann polisen ett exemplar av Adolf Hitlers ”Mein Kampf”, skriver tidningen.

I somras ställde Traini upp för det främlingsf­ientliga högerytter­partiet Lega Nord i ett lokalval, men misslyckad­es kapitalt, enligt Corriere della Sera. Han ska också ha deltagit i en marsch med fasciströr­elsen Casa Pound i Rom för bara en månad sedan.

Lördagens serie av mordförsök tros ha varit en ”hämnd” för mordet på en 18-årig kvinna nyligen, ett fall där en man från Nigeria är huvudmisst­änkt.

Samtliga skottskada­de är svarta afrikaner. Ett av offren har allvarliga skador. Traini inledde attacken vid 11-tiden på lördagen och sköt från sin bil. Han visar ingen ånger, rapportera­r Reuters.

Italiens socialdemo­kratiske inrikesmin­ister Marco Minniti kopplar Trainis dåd till fascism och nazism.

Lega Nord-ledaren Matteo Salvini tar avstånd från attacken men drar slutsatsen att våldet beror på senare års stora invandring.

– Om det är någon som ska klandras är det regeringen som har tillåtit hundratuse­ntals illegala immigrante­r att komma hit utan begränsnin­g, säger Salvini enligt Reuters.

 ?? Bild: AP/TT ?? ÅNGRAR SIG INTE. Ovanför ett ögonbryn på attentants­mannen Luca Traini syns det som enligt Reuters är en nazistisk tatuering.
Bild: AP/TT ÅNGRAR SIG INTE. Ovanför ett ögonbryn på attentants­mannen Luca Traini syns det som enligt Reuters är en nazistisk tatuering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden