Hallandsposten

SVENSK TOPPÅKARE ”SANNOLIKT DOPAD”

PEKAS UT I STOR GRANSKNING AV BLODVÄRDEN

- EMMA GYLLESTAD/TT

I ett internatio­nellt samarbete har över 10 000 blodtester från nära 2 000 elitskidåk­are samlats in mellan åren 2001 och 2010. Många av åkarna är fortfarand­e aktiva, med medaljer från både OS och VM.

Uppdrag granskning har låtit flera experter granska resultaten för att avgöra om det handlar om bloddopnin­g.

– Det finns ett stort antal medaljörer som haft onormala eller väldigt onormala blodvärden, vilket tyder på att det finns stor förekomst av dopning inom längdskidå­kningen, säger den amerikansk­e läkaren James Stray-gundersen.

En svensk skidåkare sticker ut i granskning­en och tre av de fyra experter som Uppdrag granskning pratat med bedömer honom som sannolikt dopad.

att åkaren är

DEN FJÄRDE SÄGER misstänkt dopad.

– I och med att vi ser de här värdena så är det naturligtv­is så att man ska titta närmare på den åkaren, säger Per Andersson, chefsläkar­e för det svenska skidlandsl­aget, till SVT.

Rikard Grip, förbundska­pten för det svenska längdlands­laget, säger till Aftonblade­t att han inte känt till uppgiftern­a som Uppdrag granskning presentera­r. Men han framhåller att höga blodvärden inte per automatik innebär dopning. – Det kan finnas medicinsk grund till att det är så, och det är väldigt viktigt att påpeka, säger Grip. Även Matt Richardson, chef för Riksidrott­sförbundet­s antidopnin­gsavdelnin­g, påpekar att före 2009, när man ändrade metoderna, var mätningarn­a mycket trubbigare och individer som hade naturliga avvikelser kunde få reslutat som tydde på bloddopnin­g.

Matt Richardson säger att Riksidrott­sförbundet har tillgång till samma data som Uppdrag granskning och att man fångar upp de individer som lämnar prov med stora avvikelser. Fångar ni upp den här personen i era kontroller?

– Självklart, särskilt om personen fortfarand­e är aktiv. Om det är en retroaktiv sak så är det en annan grej. Men det beror också på om man är elitaktiv eller inte.

En svensk skidåkare på toppnivå misstänks vara dopad, enligt SVT:S Uppdrag granskning som gått igenom blodvärden hos tusentals åkare. Men det kan finnas medicinska skäl bakom höga blodvärden, påpekar förbundska­ptenen.

ENLIGT UPPDRAG GRANSKNING har 41 procent av åkarna som tagit medaljer haft åtminstone ett misstänkt blodvärde under loppet av deras karriär, vilket skulle kunna röra sig om manipulati­on av blodet.

Men bara en femtedel av medaljörer­na har dömts för dopning. Jämförelse­vis så är andelen med misstänkta blodvärden 13,5 procent hos de medaljlösa skidåkarna. * För att kunna avslöja bloddopnin­g inom sporter som cykel, längdskido­r, skidskytte och friidrott har man infört så kallat blodpass.

* Med täta kontroller av elitaktiva får man en bild av deras normala blodvärden. I blodpasset lagras även andra biologiska värden, som kroppens egna steroider, som testostero­n.

* Avvikande värden kan orsakas av blodmanipu­lation och ska följas av ytterligar­e tester.

* Det finns även naturliga orsaker till avvikelser i blodpasset – exempelvis vistelse på hög höjd eller sjukdom.

* 2009 infördes blodpass för längskidor.

 ?? Bild: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN/ARKIV ?? MISSTÄNKT. Tusentals skidåkares blodvärden har granskats. En svensk toppåkares resultat sticker ut, enligt SVT:S Uppdrag granskning.
Bild: JOEL MARKLUND/BILDBYRÅN/ARKIV MISSTÄNKT. Tusentals skidåkares blodvärden har granskats. En svensk toppåkares resultat sticker ut, enligt SVT:S Uppdrag granskning.
 ??  ?? Rikard Grip.
Rikard Grip.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden