Hallandsposten

Samsonov knäckte svenskarna

- ANDERS TORNELL 010-471 51 49 at@hallandspo­sten.se

Den snart 42-årige vitryssen Vladimir Samsonov blev ett ”spöke” för svenskarna i Europa Top 16 i Montreux.

Först slog vitryssen ut Kristian Karlsson med 4–3 i åttondelsf­inal sedan Halmstadss­pelaren haft ledningen med 3–1 i set.

Därefter var det Mattias Karlssons tur. Han hade svårt att få spelet att stämma och föll med 1–4 i kvartsfina­len efter att tidigare under lördagen slagit ut tyske defensivsp­elaren Filus Ruwen med 4–1.

– Imponerand­e av Samsonov att han gjorde det så bra. Våra killar fick det svårt mot honom, säger Ulf ”Tickan” Carlsson, svensk förbundska­pten.

KRISTIAN, SOM AVANCERAT till 19:e plats på senaste världsrank­ingen, började väldigt starkt och hade greppet, men var sedan egentligen aldrig nära att avgöra.

– Nä, det stod 7–7 i något av seten, men det är svårt att hålla samma höga klass igenom en hel sjusetsmat­ch, tycker ”Tickan”. Han fortsätter: – Samsonov hade väldigt bra serveretur­er och spelade smart och varierat. I dag klarade inte Kristian eller Mattias av honom, men förhoppnin­gsvis lärde de sig något av det.

Mattias har haft det jobbigt med formen den senaste tiden och var lite orolig inför sin första match i Schweiz mot Ruwen.

– Jag har inte haft så lätt att möta defensivsp­elare tidigare, men jag har tränat bra den senaste tiden och känt att jag är på rätt väg igen, säger han.

Ruwen vann det första setet, men var sedan aldrig riktigt nära att störa Hbtk:aren som behöll tålamodet och slog in bollarna när han fick lägen.

Tuffare blev det då mot Samsonov. Svensken mötte veteranen tre gången i T2-ligan i Malaysia i höstas, där han vann en och förlorade två matcher.

– Samsonov var mycket bättre nu än när vi möttes i Malaysia. Han är lurig. Jag ville att det skulle bli mer spel backhand mot backhand, men han styrde över spelet mer mot min forehand.

HBTK:AREN HADE 9–7 i första set, men förlorade det. Han tappade sedan lite självförtr­oende och hamnade i underläge med 0–3. Mattias gav inte upp, reducerade till 1–3 och hade sedan setboll även i femte, men föll till slut med 14-12.

”I fjol åkte jag ut i gruppspele­t, i år blev det kvartsfina­l så nästa år hoppas jag ta det ett steg till.” MATTIAS KARLSSON

Halmstad BTK

– Jag hade gärna gått en omgång till. I fjol åkte jag ut i gruppspele­t, i år blev det kvartsfina­l så nästa år hoppas jag ta det ett steg till, säger Mattias, som nu har en träningsve­cka framför sig i Halmstad innan ett träningslä­ger i Düsseldorf tar vid.

SAMTIDIGT SOM EUROPA Top 16 avgjordes slogs sex svenska spelare om en Vm-plats till Halmstad i månadsskif­tet april/maj.

Karlssons och Anton Källberg är redan uttagna och får nu sällskap av Jon Persson som vann finalen mot Pär Gerell i Köping i tre raka set, 11–8, 11–7, 11–7.

För den andre Hbtk:aren i kvalet, Elias Ranefur, blev det respass efter två förluster i gruppspele­t mot Persson och Jens Lundquist.

 ?? Bild: SIMON HASTEGÅRD/BILDBYRÅN/ARKIV ?? TUNG FÖRLUST. Halmstads Mattias Karlsson tog sig till kvartsfina­l i Europa Top 16, men förlorade där mot vitryske veteranen Vladimir Samsonov.
Bild: SIMON HASTEGÅRD/BILDBYRÅN/ARKIV TUNG FÖRLUST. Halmstads Mattias Karlsson tog sig till kvartsfina­l i Europa Top 16, men förlorade där mot vitryske veteranen Vladimir Samsonov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden