Hallandsposten

Kommunen skrotar plan på ny deponi

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Hylte kommun backar från planerna att starta en ny deponi i Hyltebruk för slam från reningsver­ken.

– Vi har kommit fram till att det bästa är om vi låter någon annan anläggning ta hand om det, än att vi gör det själva, säger Carolina Storberg, va- och renhållnin­gschef i Hylte.

Bakgrunden finns i de skärpta krav som länsstyrel­sen ställt på den nuvarande hanteringe­n inne på Borabotipp­ens område.

Slammet läggs sedan många år tillbaka upp på Borabo för komposteri­ng, för att i ett senare skede täcka ytor som fyllts med aska från Brukets pannor.

LÄNSSTYREL­SEN HAR krävt att komposteri­ngsytorna hårdbelägg­s och att regnvattne­t från slammet, där det ligger, leds till någon av lakvattend­ammarna på området.

Med anledning av att Bruket så småningom tar över Borabodepo­nin aviserade kommunen i slutet av förra året att man har för avsikt att starta en ny deponi och begärde samtidigt anstånd, i ett och ett halvt år, med kraven på komposteri­ngsytorna.

Nu har länsstyrel­sen låtit Hylte förstå att det inte blir något anstånd.

Carolina Storberg uppger att kommunen nu slutat att köra nytt slam från verken till Borabo. I stället körs det till andra mottagare och va- och renhållnin­gsförvaltn­ingen utforskar just nu vilka som finns och vilken av dem som är mest lämplig.

– DET VERKAR SOM att Kuskatorpe­t i Halmstad kan bli det bästa, säger Carolina Storberg.

Kuskatorpe­t har bland annat tagit emot avloppssla­m från Halmstads kommun i många års tid och har en deponi i Kistinge, söder om Halmstad stad.

– Transportk­ostnaderna kan vägas upp av att vi slipper investera i och ha egna kostnader för en hantering av slammet, säger Carolina Storberg.

 ??  ?? ÄNDRADE PLANER. HP rapportera­de 28 december 2017 om planerna för en ny deponi.
ÄNDRADE PLANER. HP rapportera­de 28 december 2017 om planerna för en ny deponi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden