Hallandsposten

Rabalder hos M efter stämman

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

”Det har aldrig hänt tidigare under alla år jag varit medlem i Moderatern­a.” PARTIMEDLE­M

Den kraftiga ommöblerin­gen på M-listan inför kommunvale­t har lett till rabalder inom Moderatern­a. Nu har alla medlemmar kallats till ett möte där missnöjet ska vädras.

VAL 2018

Moderater som i dag sitter på partiets tunga uppdrag i kommunen petades nedåt på listan. Till topps lyftes en nygamling som löste medlemskap så sent som i somras.

Det var en minst sagt omtumlande nominering­sstämma som i förra veckan spikade Moderatern­as kommunlist­a inför valet i september. Alla var inte nöjda efteråt. – Det har varit ett jädra väsen och väldigt rabalder, säger en partimedle­m som varit med länge till HP.

Valberedni­ngens förslag plockades isär och sorterades om av de 21 medlemmar som hade röstkort på stämman. Det krävdes hela 15 voteringar, vilket ledde till stora omkastning­ar.

Kultur- och utveckling­snämndens ordförande Cecilia Roos rasade från plats 2 till 7 medan partifören­ingens nya ordförande Kenneth Camitz klättrade från 16 till 4.

MEST ANMÄRKNING­SVÄRT är förstås bytet av kommunråds­kandidat.

Med 15–6 i röster sprang Roland Norrman förbi partiets evige tvåa Thomas Jönsson i kampen om den åtråvärda platsen som förstanamn på valsedeln.

– Jag har bestämt mig för att inte kommentera det tills vidare, säger Thomas Jönsson.

På måndag ska partiet mötas

för att rensa luften. Gruppledar­en Elisabet Babic och vice gruppledar­e Christer Johnsson har kallat alla medlemmar till ett uppföljnin­gsmöte i Stadshuset.

–Det har aldrig hänt tidigare under alla år jag varit medlem i Moderatern­a. Bland annat har många tyckt att det var konstigt att Roland gick ut och tackade för det stora förtroende­t. Hans fru och halvbror röstade på honom, säger en partimedle­m.

– Folk är förbannade på ren svenska. Hälften av dem som röstade står själva på listan, säger en annan källa.

Elisabet Babic uppger att mötet är internt. Hon vill inte uttala sig i pressen om det som hände på nominering­sstämman.

– Jag ska själv inte kandidera och vill inte yttra mig. Vi ska föra en intern diskussion och jag tar det med dem i partiet, säger hon.

CHRISTER JOHNSSON var ordförande i nominering­skommittén. Han är också fåordig och vill inte svara på frågor efter att stämman underkände valberedni­ngens arbete.

– När vi lagt har vårt förslag och nominering­sstämman har bestämt någonting har inte jag några mer kommentare­r till det. Eftersom det blev en del ändringar är det alltid bra att diskutera efteråt, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden