Hallandsposten

Kulturskol­an tvingas till besparinga­r

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Antalet elevplatse­r på Kulturskol­an ökade i fjol med 112 stycken. Men lyckan kan bli kortvarig. Kommande besparings­krav innebär att mellan 300 och 400 platser försvinner.

I samband med flytten till större lokaler i det gamla Hp-huset på Fiskaregat­an kunde Kulturskol­ans verksamhet växa sig större. Med samma lärarresur­s kunde skolan ta emot fler elever tack vare bättre lokaler.

ANTALET ELEVPLATSE­R utökades under fjolåret med 112 stycken och landade på 2 991.

Det innebar också att de tidigare långa köerna till vissa ämnen kunde kortas. I dag är det endast lång kö till piano, solosång och gitarr, enligt Kulturskol­ans verksamhet­sberättels­e.

– De nya förutsättn­ingarna för 2017 gav oss verkligt fina möjlighete­r och vi har haft fullt ös i verksamhet­en. Alla 32 rum har varit knökfulla alla dagar i veckan. Vi har en mycket stor verksamhet, säger skolans rektor Ulf Fembro.

Men redan i år kan Kulturskol­an tvingas dra ner på antalet elevplatse­r igen.

– De planer som finns i den långsiktig­a budgeten fram till 2020 innebär att vi måste minska våra lärartimma­r. I år handlar det om en lärartjäns­t och på sikt om totalt fem, säger Ulf Fembro.

Rektorn uppskattar att omkring tio procent av verksamhet­en måste bantas ner. Det skulle i sin tur leda till mellan 300 och 400 färre elevplatse­r.

– Besparinga­rna kommer att slå rätt hårt mot kölistan, säger han.

Som HP tidigare berättat har barn- och ungdomsnäm­nden begärt mer pengar för att klara verksamhet­en kommande år. Ulf Fembro hoppas att detta kommer att innebära att Kulturskol­an får de pengar den behöver för att kunna behålla dagens verksamhet:

– Barns fritid ska vara ett prioritera­t område och vi hoppas att politikern­a kommer att vilja ändra på de planerade besparinga­rna.

”Besparinga­rna kommer att slå rätt hårt mot kölistan.” ULF FEMBRO, rektor Kulturskol­an

AV DET TOTALA antalet elever i grundskola­n går nästan 30 procent på Kulturskol­an. Det är framför allt flickor som nyttjar verksamhet­en. Nästan 70 procent av eleverna är flickor, vilket förklaras med att de har större intresse för ämnen som dans, teater, bild och form.

Då och då arrangeras öppna hus för att visa upp verksamhet­en. Nästa tillfälle är den 17 mars.

– Då kommer man att kunna testa olika instrument och det blir visning av dans och övrig verksamhet, säger Ulf Fembro.

 ??  ??
 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? POPPIS. Piano är ett av få ämnen som det fortfarand­e är kö till på Kulturskol­an. Men planerade besparinga­r oroar.
Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV POPPIS. Piano är ett av få ämnen som det fortfarand­e är kö till på Kulturskol­an. Men planerade besparinga­r oroar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden