Hallandsposten

Stora, svåra och snabba beslut fattas

HALMSTAD: Många viktiga frågeställ­ningar diskuterad­es när delegater från FN flyttade in i aulan på Sannarpsgy­mnasiet.

- SARA KAPPELIN sk@hallandspo­sten.se

Efter mycket förberedel­ser var det dags för årets Fn-rollspel på Sannarpsgy­mnasiet. #Metoo, hiv och barnhandel var några av frågorna som diskuterad­es.

Det går fort när de 130 delegatern­a turas om att säga sin åsikt under Fn-rollspelet­s elfte år på Sannarpsgy­mnasiet.

Förberedel­serna har varit många de senaste fem veckorna, och har sträckt sig över flera olika ämnen.

– Eleverna har kartlagt sina länder. Vilka handlar man med? Vilka är ens fiende? Vilka frågor är aktuella? Sen har de fått specifika frågor att fördjupa sig i, säger Måns Hultgren, lärare i samhällsku­nskap och internatio­nella relationer på Sannarpsgy­mnasiet.

FÖRUTOM ELEVER FRÅN Sannarp deltar även ett gäng från Kattegattg­ymnasiet. Syftet med dagarna är att öka förståelse­n för FN.

–Sannarpsgy­mnasiet är ju en Fn-skola, och vi jobbar med internatio­nella frågor. På de här dagarna lär eleverna sig mycket om världspoli­tik. Och de blir också säkra på att tala inför grupp. De som är försiktiga i ettan, tar för sig mer i trean, säger Måns Hultgren.

Vilka elever som får represente­ra vilka länder beror dels på lärarna, och dels på eleverna själva.

– Vi fördelar ett antal länder till varje klass. Tyngre länder såsom USA, Kina och Ryssland ges till treorna. Eleverna känner efter vilka som passar dem. Det är ett stort engagemang om vem som får vilket land. Fn-dagarna är en av årets höjdpunkte­r, säger Måns Hultgren.

ISAK JATTA HENRIKSSON är en av Kattegatte­leverna som deltar. Han går i trean på naturveten­skapliga programmet.

– Jag har aldrig varit med förut. Men jag valde samhällsin­riktning och detta är en del av kursen. Det är en rolig upplevelse och det är lärorikt att se hur det går till. Man blir medveten om hur FN fungerar, säger han och tillägger:

– Men det är också problemati­skt på en diplomatis­k nivå. Alla ska få göra sin röst hörd. Några stater är bromskloss­ar och sätter stopp. Det är lärorikt. Också framförand­et är givande. – Det ger självförtr­oende att våga gå upp och prata, säger Saga Johansson, som går andra året på samhällspr­ogrammet.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? VOTERING. 133 elever fick i tre dagar göra sina tilldelade länders åsikter hörda under årets Fn-rollspel.
Bild: JARI VÄLITALO VOTERING. 133 elever fick i tre dagar göra sina tilldelade länders åsikter hörda under årets Fn-rollspel.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? REPRESENTE­RAR. Hillevi Carlström, Isak Jatta Henriksson och Max Lau var Kubas delegater.
Bild: JARI VÄLITALO REPRESENTE­RAR. Hillevi Carlström, Isak Jatta Henriksson och Max Lau var Kubas delegater.
 ??  ?? I KARAKTÄR. Bortsett från att läsa på om sitt respektive land, var också kläder enligt kulturen ett sätt att ta sig an rollspelet.
I KARAKTÄR. Bortsett från att läsa på om sitt respektive land, var också kläder enligt kulturen ett sätt att ta sig an rollspelet.
 ??  ?? DAGORDNING. Vid podiet satt ordförande Lars Larsson och generalsek­reterare Jonatan Bengtsson, som båda är tidigare elever på Sannarp.
DAGORDNING. Vid podiet satt ordförande Lars Larsson och generalsek­reterare Jonatan Bengtsson, som båda är tidigare elever på Sannarp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden