Hallandsposten

Nej till bemannings­enhet på sjukhusen

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Det blir ingen ny bemannings­enhet för sjukhusen i Halland, som alternativ till att hyra in personal. En majoritet av regionfull­mäktige röstade på onsdagen ner den socialdemo­kratiska motionen.

Motionen hade hunnit få tre år på nacken, men motionären Margit Bik (S) konstatera­de att problemen är de samma:

– Kostnaden för att hyra in personal på sjukhusen fortsätter att öka och slutade 2017 på 90 miljoner kronor. Det motsvarar cirka 90 tjänster, varav 56 sjuksköter­skor. Om hälften av dem varit anställda i en intern bemannings­enhet i stället – hur hade kostnadern­a då sett ut? undrade hon med syftning på att hyrpersona­l i regel kostar två–tre gånger mer än om samma person varit anställd.

Michaela Waltersson (M), ordförande i driftnämnd­en för Hallands sjukhus, tyckte dock inte att förslaget var bra. Bland annat vände hon sig mot att det skulle vara en gemensam pool för de tre halländska sjukhusen och menade att fokus främst måste ligga på att fylla de fasta tjänsterna.

Ann Molander (L), vittnade också om att hyrsjukskö­terskor kan fungera alldeles utmärkt och hänvisade till erfarenhet­er från ambulanssj­ukvården.

Enligt motionen skulle personal lockas att jobba i bemannings­enheten genom flexibla arbetstide­r, möjlighet att påverka schemat och runt 5 000 kronor extra i lön. De bemannings­enheter som redan finns i Halmstad respektive Varberg, erbjuder inga särskilda förmåner.

Motionen röstades slutligen ner med 43 röster mot 26. Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet reserverad­e sig mot beslutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden