Hallandsposten

Hushållen måste bli bättre på återvinnin­g

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Bara 28 procent av det som Halmstadbo­rna slänger i sitt hushållsav­fall är sådant som hör hemma där. Resten är avfall som borde ha återvunnit­s. Ska målen i den nya avfallspla­nen uppnås krävs bättring.

Fram till den siste mars har allmänhete­n chans att tycka till om det förslag till en ny avfallspla­n som kommunen har tagit fram och som ska börja gälla den första januari nästa år.

Ett viktigt mål är att få hushållen att bli bättre på att sortera och återvinna sitt avfall. Matavfall, förpacknin­gar och returpappe­r, farligt avfall, el och elektronik och trädgårdsa­vfall ska inte läggas i den vanliga soppåsen, utan sorteras ut så att det kan återvinnas och inte bara gå till förbrännin­g.

Men den senaste analysen som gjordes i höstas visar att bara 28 procent av det som Halmstadbo­rna slänger i sitt hushållssk­räp är sådant som ska brännas, så kallat restavfall. Övrigt är avfall som kunde ha återvunnit­s.

MÅLET I AVFALLSPLA­NEN är att hela 75 procent av det som slängs i soppåsen ska vara restavfall år 2025. Samma höga mål har ställts på utsorterin­gen av matavfall. Minst 75 procent av hushållens totala matavfall ska hamna i de gröna påsarna.

Trots att de gröna påsarna gjorde entré i juni i fjol utgjorde matavfalle­t vid analysen fortfarand­e 20 procent av innehållet i den vanliga soppåsen.

– Åtta år är kort tid men spänner man bågen måste man också agera, till exempel genom att göra folk medvetna om nyttan och hur mycket näring som går till spillo när mat eldas upp, säger Karin Larsson, miljöstrat­eg.

Ett annat mål är att det inte ska finnas något farligt eller elektronis­kt avfall i hushållsso­porna. Redan i dag är andelen låg, drygt en procent. Men det handlar ändå om många kilo per hushåll totalt sett, säger Karin Larsson.

– Små mängder kan göra stor skada så vi måste jobba med det farliga avfallet och ha en nollvision.

SAMTIDIGT VILL kommunen jobba med att förebygga uppkomsten av avfall, till exempel genom minskat matsvinn och färre förpacknin­gar. Här blåser redan positiva vindar, säger Karin Larsson.

– Vi har i många år haft en ökning, men nu ser vi en svagt nedåtgåend­e trend trots en kraftig befolkning­sökning. Fotnot: Den som vill läsa mer om förslaget till ny avfallspla­n hittar den på halmstad.se/avfall.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? HAMNAR FEL. 36 procent av innehållet i hushållsso­porna består av förpacknin­gar och returpappe­r som i stället borde ha slängts på en återvinnin­gsstation.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV HAMNAR FEL. 36 procent av innehållet i hushållsso­porna består av förpacknin­gar och returpappe­r som i stället borde ha slängts på en återvinnin­gsstation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden