Hallandsposten

Protest mot högskolebe­slut

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Trots att mannen jobbat tio år på Högskolan, varav halva tiden med sådana uppgifter som efterfråga­s i annonsen, går den utlysta tjänsten till en kvinna som aldrig jobbat med något liknande. Han vill därför att Överklagan­denämnden ändrar beslutet.

Mannen som överklagat Högskolans beslut att anställa en kvinna som jobbar på Försäkring­skassan – och som inte har någon erfarenhet av arbete på ett lärosäte – började själv jobba på Högskolan i Halmstad 2008.

TJÄNSTEN HAN SÖKT handlar om att ha hand om studenter inom internatio­nella utbytespro­gram och att hålla kontakt med partneruni­versitet i andra länder.

Just de arbetsuppg­ifterna hade mannen vid en av skolans akademier under åren 2011–2015. Han vande sig då vid att prata engelska med partneruni­versiteten och hade hand om flera tusen studenter i utbytespro­gram.

Mannen, som även är facklig förtroende­man, blev därför mycket förvånad när tjänsten gick till en annan person – som inte alls har erfarenhet av de arbetsuppg­ifter som det handlar om.

I SIN SKRIVELSE till Överklagan­denämnden för högskolan lyfter han fram principen om ”förtjänst och skicklighe­t”. Dessutom pekar han på Högskolan i Halmstads interna policy om att ”prioritera och premiera interna karriärväg­ar, intern rörlighet och kompetensu­tveckling för befintlig personal”.

Förutom att mannen har en kandidatex­amen från Göteborgs universite­t har han studerat fem och en halv termin vid Högskolan i Halmstad.

Överklagan­denämnden för högskolan behandlar cirka 1 700 ärenden på ett år, men det stora flertalet rör antagning till högskolans utbildning­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden