Hallandsposten

Psykiatrin Ivo-anmäld flera gånger

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Bara under hösten 2017 har det lämnats in sju anmälninga­r om missförhål­landen på den vuxenpsyki­atriska mottagning­en i Halmstad till Inspektion­en för vård och omsorg, IVO. I en av dem slår en anställd anonymt larm om patientsäk­erheten.

En av de sju anmälarna, som är patient hos VPM, påtalar att hen efter sex remisser inte blivit mottagen för vård. ”Något är helt uppenbart fel i ledningsfu­nktionen”, förklarar vederböran­de. Detta ärende behandlas fortfarand­e av IVO.

En annan patient skriver: ”Mitt psykiska mående har under en längre period varit fruktansvä­rt dåligt och jag har därför försökt etablera en fungerande kontakt med den vuxenpsyki­atriska mottagning­en i Halmstad. Trots upprepade försök har jag inte lyckats. Någon adekvat vård anser jag inte att jag har fått, tvärtom har jag blivit sämre”. Detta ärende har avslutats av IVO utan utredning.

EN TREDJE PATIENT berättar att hen fått medicin mot schizofren­i utskriven mot sina sömnproble­m. Vederböran­de hamnade på akuten och skriver att ”läkaren på akuten kunde inte förstå hur jag blivit satt på en sådan medicin för sömnen och ansåg det hela vara jätteallva­rligt”. Även detta ärende avslutades av IVO utan utredning.

Bland anmälarna under hösten 2017 finns också en anställd inom psykiatrin, som vänt sig anonymt till IVO. Den som tagit emot anmälan skriver:

”Inringaren uttrycker stark oro för patientsäk­erheten på den psykiatris­ka öppenvårds­mottagning­en i Halmstad och menar att behandling fördröjs i stor utsträckni­ng på grund av resursmäss­iga brister. Inringaren menar att läkarbedöm­ning tagits bort rutinmässi­gt från de flesta patienter på grund av resursbris­t. I vissa fall har man inte kunnat ta hand om akut suicidala patienter. Inringaren känner att denne har gått hela den formella vägen internt, men känner att denne inte har något annat val än att tipsa IVO om ovan nämnda missförhål­landen. Inringaren har även talat med förvaltnin­gschefen, men fick inte svar där heller”.

TVÅ DAGAR SENARE svarar IVO att man registrera­t uppgiftern­a och kommer att använda dem som underlag vid planering av kommande tillsyner. ”IVO kommer i nuläget inte att genomföra någon granskning och avslutar härmed ärendet”. Man meddelar även att man skickat en kopia på de inkomna uppgiftern­a till Psykiatrin i Halland.

Bland tidigare anmälninga­r till IVO märks även en lex Maria från chefläkare­n inom psykiatrin, våren 2016. Den gäller en patient inom öppenvårde­n i Halmstad som sökt hjälp för depression och senare begått självmord.

Enligt förvaltnin­gschefen Goran Delic så saknas det i dag cirka tre specialist­er på den vuxenpsyki­atriska mottagning­en i Halmstad. I övrigt så tror jag att det är fullbemann­at”, skriver han till HP.

”Trots upprepade försök har jag inte lyckats. Någon adekvat vård anser jag inte att jag har fått, tvärtom har jag blivit sämre.” UR ANMÄLAN TILL IVO

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? FLERA OROLIGA. Inspektion­en för vård och omsorg, IVO, har tagit emot flera anmälninga­r gällande missförhål­landena under hösten.
Bild: TT/ARKIV FLERA OROLIGA. Inspektion­en för vård och omsorg, IVO, har tagit emot flera anmälninga­r gällande missförhål­landena under hösten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden