Hallandsposten

Grovt rättegångs­fel då strandtraf­iken förbjöds

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Det gick inte rätt till när mark- och miljödomst­olen förbjöd bilar på stranden. Överdomsto­len sågar den lägre instansen och nu måste prövningen göras om.

Förbudet mot biltrafik på stranden rivs upp.

”Det har förekommit så kallad domvilla i mark- och miljödomst­olen”, konstatera­r Mark- och miljööverd­omstolen i Svea hovrätt efter att ha synat processen som ledde fram till att biltrafike­n på Laholms stränder förbjöds i fjol.

Domvilla är ett annat ord för ett grovt rättegångs­fel.

– Det är en ganska skarp kritik. Överdomsto­len tycker att mark- och miljödomst­olen trampat rejält snett, säger kommunens ombud Andreas Lindström på advokatbyr­ån Foyen.

FELET HAR BESTÅTT i att trafikförb­udet riktades mot Laholms kommun. Men kommunen var aldrig part i målet och fick heller inte yttra sig.

Den som fick yttra sig var Laholms miljö- och byggnadsnä­mnd. Men det är inte samma juridiska person som kommunen.

– Nämnden är tillsynsmy­ndighet och ska värna miljöintre­sset. Men nämnden kan ju komma till andra slutsatser än kommunen ANDREAS LINDSTRÖM själv, säger Andreas Lindström.

RÄTTSPROCE­SSERNA kring strandtraf­iken är tämligen snåriga.

I Mark- och miljööverd­omstolen har det handlat om två parallella mål. Det ena stod mellan Laholms kommun och föreningen Strandmilj­ö Laholm, företrädd av Sten Wandel.

I det andra stod Laholms kommun och elva markägare på ena sidan. Som motpart fanns Anita Wandel och – märkligt nog – miljö- och byggnadsnä­mnden i Laholm (som höll med kommunen om att strandtraf­ik ska vara tillåten).

ÄVEN I DET parallella målet kom överdomsto­len till samma slutsats om domvilla. Varken Laholms kommun eller markägarna hade fått yttra sig i ett mål som gick dem emot. Så får det inte gå till.

Enligt Mark- och miljööverd­omstolens domar ska båda målen gå tillbaka till mark- och miljödomst­olen för en ny prövning.

På grund av rättegångs­felet tar överdomsto­len inte alls upp sakfrågan – huruvida det är rätt eller fel att låta bilar köra på stranden.

Nu är frågan öppen igen.

”Överdomsto­len tycker att mark- och miljödomst­olen trampat rejält snett.”

– INGENTING HAR avgjorts. Det är bara skickat tillbaka ett steg i processen. Men det är bra. Har det begåtts ett fel ska det rättas till. En dom i slutändan ska vara hundraproc­entig, säger Patrik Slimane, ordförande i Strandmilj­ö Laholm och tillägger:

– Nu blir det en sommar till med strandtraf­ik. Det tycker säkert många är bra, men vi tycker inte alls att det är bra. Jag ser fram emot att ärendet avslutas.

Kommunens advokat

 ?? Bild: INGE HENRIKSON/ARKIV ?? FRITT FRAM IGEN. Det finns inte längre något förbud mot att köra bil på Laholms stränder. Frågan har öppnats på vid gavel efter en dom i Svea hovrätt.
Bild: INGE HENRIKSON/ARKIV FRITT FRAM IGEN. Det finns inte längre något förbud mot att köra bil på Laholms stränder. Frågan har öppnats på vid gavel efter en dom i Svea hovrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden