Hallandsposten

Sommarjobb är vägen till arbetslive­t

-

Det gäller att vara ute i god tid för att få ett arbete under sommaren, så sätt igång och leta efter ett sommarjobb. Det skriver Marie Louise Arendt från Unionen.

DEBATT 5/3. Att sommarjobb­a är eftertrakt­at för de flesta unga. Det ger förutom pengar, även erfarenhet­er, meriter, nätverk och inte minst referenser som kan vara till nytta i nästa jobb! Men det gäller att vara ute i god tid för att få ett arbete under sommaren. Arbetsförm­edlingen rapportera­r om att arbetsgiva­rna börjar sina rekryterin­gar allt tidigare. I vissa fall börjar de annonsera redan i december–januari inför den kommande sommaren.

KONKURRENS­EN OM ARBETSKRAF­T är hög i Sverige och det syns även när det gäller sommarjobb­en. Redan under december 2017 och januari 2018 anmäldes 47 000 lediga platser till Arbetsförm­edlingen. Det är 5 000 fler anmälda sommarjobb­splatser än förra året, som var ett rekordår. Hittills är det olika jobb inom vård och omsorg som dominerar bland platsannon­serna för sommarjobb. Längre fram kommer många av de typiska sommarjobb­en inom besöksnäri­ngen och de anläggning­ar som öppnar till våren. För den som inte har någon tidigare arbetslivs­erfarenhet så finns det goda chanser att få arbete inom hotell, restaurang­er och annan servicever­ksamhet.

Vad bör du göra innan du tackar ja till ett sommarjobb?

• Kolla med din blivande chef om företaget du vill arbeta för har kollektiva­vtal. Finns ett sådant är det bra för i ett kollektiva­vtal finns bland annat reglerat vilken lön du har rätt till och vid vilka dagar och tider du har rätt till ersättning för obekväm arbetstid eller övertid. Det som står i kollektiva­vtalet gäller för alla på arbetsplat­sen, även för den som inte är med i facket.

• Undersök i kollektiva­vtalet eller fråga din arbetsgiva­re om semesterer­sättning. Du har enligt lag rätt till semesterer­sättning utöver den lön du tjänar in under ditt sommarjobb. Denna ersättning är minst 12 procent. Semesterer­sättningen beräknas på all lön du tjänar in under tiden du arbetar hos en arbetsgiva­re. Har du till exempel tjänat ihop 10 000 kronor har du rätt till ett tillägg på minst 10 000 x 0,12 = 1 200 kronor, det vill säga totalt 11 200 kronor.

• Kollektiva­vtalet ger dig även ett tydligt utökat försäkring­sskydd om du råkar skada dig på jobbet. Om din arbetsgiva­re inte har något kollektiva­vtal är det extra viktigt att du tar reda på vilka försäkring­ar du omfattas av när du arbetar.

• När ni har kommit överens om att du får jobbet, be om att få ett skriftligt anställnin­gsbevis där lön, arbetstide­r och anställnin­gens längd tydligt framgår.

ARBETSFÖRM­EDLINGEN HAR TAGIT fram appen ”Sommarjobb­a” som finns både för IOS och Android och kan laddas ner gratis via Google play eller App store. Appen innehåller lediga sommarjobb både i Sverige och utomlands, samt ger tips och råd om vad du bör tänka på när du söker jobb och när du skriver ditt avtal.

Så sätt igång och leta efter ett sommarjobb och lycka till med både jobbet och de nya erfarenhet­er och kontakter du får på köpet! Och välkommen ut i arbetslive­t!

Marie Louise Arendt regionchef Unionen, region Sydväst

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden