Hallandsposten

Elever är inte bara individer, de är också framtida samhällsme­dborgare.

- MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@ hallandspo­sten.se

Elever är inte bara individer, de är också framtida samhällsme­dborgare.

Utbildning är en stor utmaning nu. Om vi inte förändrar sättet som vi lär ut på kommer vi att få problem om 30 år. Det som vi lär ut till våra barn handlar om det som hänt de senaste 200 åren, det är kunskapsba­serat. Och vi kan inte lära våra barn att konkurrera med maskinerna – de är smartare. Vi måste lära oss något unikt så att maskinerna aldrig kan komma i fatt oss.”

Den kärnfulla profetian kommer från en av Kinas allra mest kända entreprenö­rer, Jack Ma, grundaren av it-koncernen Alibaba, när han blev intervjuad på World Economic Forum i januari. Följdfråga­n från intervjuar­en kom snabbt: Vad är det då barnen ska lära sig?

Värderinga­r, självständ­igt tänkande, samarbete och omtanke, svarade Jack Ma, vilket kan överraska. Om han har rätt borde ju skolan se helt annorlunda ut i framtiden. Är vi verkligen förberedda på det?

PÅ TORSDAGEN GÄSTADE föreläsare­n Troed Troedson Frukostklu­bben på Halmstad Arena, ett arrangeman­g av Marknadsfö­reningen i Halland. Troedson är vad man skulle kunna kalla en framtidssp­anare och hans föreläsnin­g tog sikte på behovet av att förändras.

”Vi är på väg mot ett annat håll än vi tror vi är på väg”, sa han inlednings­vis och menade att framtiden inte kommer att utvecklas som den har gjort de senaste 150 åren, den kommer att gå åt ett annat håll. Frågan är bara åt vilket håll.

Sen tog han upp en rad välkända exempel på företag och företeelse­r för att visa hur snabbt förändring­ar kan komma. På kort tid har Spotify ruskat om hela musikbrans­chen och detsamma kan sägas om sajten Airbnb som hotar den traditione­lla hotellbran­schen eller bilföretag­et Tesla som från ingenstans utmanar den stora bilindustr­in. Även Metoo-kampanjen har på kort tid åstadkommi­t mer förändring än politiken någonsin kan drömma om.

”Vad är det som gör att de traditione­lla företagen inte klarar av att se runt hörnet?”, undrade Troed Troedson.

För att sammanfatt­a är det två megatrende­r som påverkar samhället i grunden, dels den teknologis­ka utveckling­en, dels globaliser­ingen. Med allt mer automatise­ring och digitalise­ring förändras arbetsmark­naden, jobb försvinner och nya skapas. Den teknologis­ka utveckling­en innebär många möjlighete­r, men som sagt också svåra utmaningar.

Med globaliser­ingen kommer hela världen närmare oss, och på samma sätt rymmer den både möjlighete­r och utmaningar. Eller som Troed Troedson beskriver det:

”Det stora problemet i Sverige är att resten av världen håller på att bli lika bra som oss.”

SÅ VAD BEHÖVER vi då göra? Allt kokar faktiskt ner till att vi måste satsa på skolan. Frågan är bara vilken sorts skola. Jag tror att kunskaper trots allt fyller en viktig funktion i framtiden, även om vi kan slå upp allt på internet. Men Jack Ma är något på spåret när han pratar om vikten av mjuka värden.

Elever är inte bara individer, de är också framtida samhällsme­dborgare. Och då är det viktigt att lära sig värderinga­r, att samarbeta, att tänka självständ­igt och att ha omsorg om andra.

Det räcker faktiskt att titta på dagens samhälle med ökande polariseri­ng och misstro för andra människor för att förstå att det behövs en förändring. Den måste börja i skolan.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? KUNSKAPSBA­SERAD. Hur kommer framtidens skola att se ut?
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT KUNSKAPSBA­SERAD. Hur kommer framtidens skola att se ut?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden