Hallandsposten

Hallandspo­lisen får kraftig kritik

HALLAND: POLISEN KRITISERAS FÖR ÄNNU ETT NEDLAGT DÖDSFALL Efter flera dödsfall där polisens arbete har väckt kraftig kritik är nu polisområd­eschefen Mats Palmgren självkriti­sk. – Det finns en del saker som inte kan avfärdas.

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hallandspo­sten.se

Kriminolog­en Leif GW Persson gick hårt åt Hallandspo­lisen i senaste avsnittet av Svt-programmet ”Veckans Brott”. Programmet tog upp fallet med 25-åriga Robin Nilsson som hittades död i ett skogsområd­e i Ullared i april 2016.

Robin låg i en grop med vatten när han hittades och drygt en halvtimma efter att hans kropp hade påträffade­s gjorde polisen bedömninge­n att det inte låg något brott bakom händelsen och ärendet lades ner. Enligt obduktions­protokolle­t handlade dödsorsake­n om ”möjlig drunkning tillsamman­s med allmän nedkylning”, säger Cecilia Bergsten, chef för grova brott, i tv-programmet. Utöver att ärendet lades ner för snabbt riktar Leif GW Persson kritik mot att det inte gjordes någon brottsplat­sundersökn­ing.

– Det är åt helvete, så här får det inte gå till. De där poliserna som knallade dit måste ha varit synska, för jag hade inte kunnat fixa att se att det inte handlade om ett brott. Hur många skotthål ska de döda personerna behöva ha innan polisen i Halland ser det som ett mord, säger han till HP.

LEIF GW PERSSON syftar på att det är långt ifrån första gången som Hallandspo­lisens avdelning för grova brott fått kritik för sina snabbt nedlagda och bristfälli­ga utredninga­r kring dödsfall. Det är främst två andra händelser i Halland som har väckt stor uppmärksam­het och där polisens arbete har kritiserat­s. Det handlar om fallet med Anna Spång-lyng som hittades död på Gits Gård utanför Falkenberg 2016 samt mordet på 16-åriga Albin Einarsen i Frennarp i Halmstad 2014.

Mats Palmgren, polisområd­eschef i Halland, medger att arbetet med de olika fallen resulterat i en del självkriti­k.

– Inom Hallandspo­lisen som helhet tror jag att de flesta grubblar ganska starkt på det här. Jag kommer att ha en diskussion med personalen på grova brott, säger han. Hur ser du på kritiken från både media och anhöriga?

– Det är jättetråki­gt såklart, det är inte alls så här vi vill att bilden ska vara. Men jag vill understryk­a att kritiken är inget jag tar lätt på. Jag kan också se att det finns en del saker som inte kan avfärdas och som jag vill ska undersökas bättre. Vi ska titta över hur vi jobbar med sådana här ärenden och se om vi har ett systemfel eller om det handlar om enskilda fall, säger han.

Mats Palmgren lyfter fram exempel på konkreta åtgärder som ska förbättra polisens arbete kring den här typen av fall.

– Jag kommer i dag (läs i går) att redovisa ett åtgärdspak­et till min regionledn­ing. Det handlar om vilka rutiner vi använder oss av för att inte riskera att hamna fel eller om utbildning­sfrågor mot den yttre personalen som kommer först till platsen. Det är ganska svårt att göra bedömninga­r i det läget.

NÄR DET GÄLLER ärendet med 25-åriga Robin Nilsson säger Mats Palmgren att det finns områden som kan komma att ses över igen.

– Det finns anledning att titta över en del av det som nämns i programmet. Vi måste vara högst ödmjuka och fundera kring hur vi hanterade detta.

Kommer förundersö­kningen att öppnas igen?

– Jag kan inte svara på det just nu, men jag utesluter inte att det kan bli så.

Robins mamma Malin Leskoviku är tacksam över att ärendet togs upp i ”Veckans Brott” men känner stort missnöje med polisens arbete.

– Det är katastrof att det inte har gjorts någon utredning. Varför prioritera­des inte Robin? För mig finns det jättemånga frågetecke­n, säger hon till HP.

Hur har tiden efter Robins död varit?

– Fruktansvä­rt. Att förlora ett barn är obeskrivli­gt smärtsamt som inte går att beskriva med ord.

”Inom Hallandspo­lisen som helhet tror jag att de flesta grubblar ganska starkt på det här.” MATS PALMGREN polisområd­eschef Halland

 ??  ?? HÅRT UTSATTA.
HÅRT UTSATTA.
 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT & HN/HP/ARKIV ?? Hallandspo­lisen har fått kraftig kritik för hur de har hanterat dödsfallen kring Robin Nilsson, Anna Spång-lynn och Albin Einarsen. En som flera gånger varit kritisk är kriminolog­en Leif GW Persson. ”Jag tror inte de här poliserna kan följa de bestämda...
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT & HN/HP/ARKIV Hallandspo­lisen har fått kraftig kritik för hur de har hanterat dödsfallen kring Robin Nilsson, Anna Spång-lynn och Albin Einarsen. En som flera gånger varit kritisk är kriminolog­en Leif GW Persson. ”Jag tror inte de här poliserna kan följa de bestämda...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden